Stugors bullerplank stjäl havsutsikten

Roy Hovdan hamnar i kläm när Västkuststugan bygger sitt nya sommarstugeområde. Stugägarna slipper buller från järnvägen men Hovdan förlorar havsutsikten och drabbas troligt av ökat buller.

ANNONS
|

Den som kör bil på gamla E 6:an norröver genom Tångaberg kommer strax utanför samhället att passera familjen Hovdans hus. Det ligger på höger sida om vägen. Huset har funnits i familjens ägo i 80 år.

Roy Hovdan och hans fru bor i Røyken utanför Drammen i Norge men varje sommar är de här och njuter av västkustlivet. Den övriga delen av året hyr de ut huset.

Familjen Hovdan och deras granne är vana att se havet. Men för ett par år sedan blev Roy Hovdan uppmärksammad på en ny detaljplan som gäller ett område på västra sidan om järnvägen –rakt i hans siktfält. Där ska Västkustvillan bygga sexton sommarstugor.

ANNONS

Detaljplanen kräver att sommarstugorna skyddas från järnvägens buller genom ett fem till sex meter högt bullerskydd i form av en vall och ett plank på spårens västra sida.

Men den enes bullerskydd blir den andres förlorade havsutsikt och befarade ljudreflektor.

Alltsedan Roy Hovdan fick vetskap om bullerplanket har han försökt få svar på frågor om det hos kommunen. I juni 2015 tog han en första kontakt med stadsbyggnadskontoret. Men svaren har uteblivit, trots flera påminnelser.

–Jag hoppas att det inte är den standarden de har vanligtvis. Vi känner oss negligerade och dåligt behandlade. Det känns som ett maktövergrepp från kommunens sida, säger han.

–Vi är förvånade över att vi som bor på västra sidan om järnvägen inte tillfrågats i ärendet. Planket tar utsikten från oss och det kommer sänka värdet på våra fastigheter.

Vad tycker du om kommunens agerande?

–Det är fullständigt oacceptabelt. Vi har försökt få kontakt med kommunen i två år men de har inte svarat ordentligt en enda gång.

Stadsbyggnadskontorets chef Helena Arnesten beklagar de uteblivna svaren:

–Jag kan bara säga att självklart skulle vi ha svarat honom. Jag har genast börja titta på våra rutiner efter det här.

Roy Hovdans första mejl i juni 2015 är inte diariefört hos stadsbyggnadskontoret. Däremot finns hans påminnelsemejl i augusti samma år, liksom flera andra påminnelser, i diariet. Allt som tillför ett ärende information ska loggas.

ANNONS

–Han ska inte behöva påminna. Vi ska ha rutiner som säkerställer att de som kontaktar oss får svar, säger Helena Arnesten.

Vad gäller bullerplanket lär det blir svårt för Roy Hovdan och hans granne att påverka kommunen så att det inte byggs. Bullerskyddet krävs för sommarstugorna men Hovdan och grannen skulle kunna få hjälp med skydd från ökat buller om planket visar sig fungera som en ljudreflektor, är beskedet från stadsbyggnadskontoret.

ANNONS