Håller tummarna. Magnus Palmqvist, ordförande i Varbergs krögarförening, är nöjd med det nya förslaget om regler för uteserveringarna.
Håller tummarna. Magnus Palmqvist, ordförande i Varbergs krögarförening, är nöjd med det nya förslaget om regler för uteserveringarna.

Striden om uteserveringarna mot ett slut

Det kan bli tillåtet att ha uteserveringar med golv, tak och väggar även i fortsättningen. En komplettering till de nya reglerna skulle ge krögarna större valfrihet – om de får bygglov.

ANNONS
|

Inget beslut är fattat ännu, men det kompletterade förslaget är ute på remiss hos både krögarna, Marknad Varberg, fastighetsägarna, räddningstjänsten samt flera kommunala förvaltningar.

– Vi i föreningen tycker att kompletteringarna är väldigt bra, om de går igenom är vi väldigt nöjda, säger Magnus Palmqvist, ordförande i Varbergs krögarförening.

Uteserveringarna var ett av förra årets mest omdebatterade ämnen. Det hela började i våras, när byggnadsnämnden införde möjligheten att ha uteserveringar året runt. I samband med det ville man göra de 15 år gamla reglerna tydligare.

– De inbyggda uteserveringarna har inte följt de gamla riktlinjerna, men vi har inte riktigt brytt oss om det eftersom vi har vetat att de försvinner på hösten. Men eftersom man nu kommer kunna ha dem året runt behövde vi strama upp riktlinjerna. Vi såg en risk att de skulle utvecklas till permanenta tillbyggnader annars, säger Stefan Stenberg (C), ordförande i byggnadsnämnden.

ANNONS

De nya riktlinjerna innebar i grova drag att krogarna inte längre fick bygga in sina uteserveringar med stora tak och höga väggar, samt att de inte fick ha trädäck till golv.

Detta mötte en rad protester från såväl krögare som allmänheten. Krögarna menade bland annat att helt öppna uteserveringar är alltför väderberoende. De menade också att det är nödvändigt att kunna ha golv eftersom gatsten är ojämnt för både gäster och personal.

I höstas diskuterades frågan på ett möte, där både politiker och tjänstemän var på plats, liksom flera krögare och fastighetsägare. Under mötet presenterade krögarna ett eget förslag som tillät olika typer av uteserveringar, varav den ena ger möjlighet att bygga in.

Och de verkar ha fått gehör. Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till komplettering av reglerna. Kompletteringen innebär att uteserveringarna får byggas in med golv, tak och väggar från april till och med september – förutsatt att man får bygglov beviljat. Dessutom finns tydligare regler för serveringarnas utseende, färg och utformning.

– Att vi får nya riktlinjer är i grunden bra. Det kommer att se snyggare och fräschare ut, säger Magnus Palmqvist.

Strax före jul beslutade byggnadsnämnden att skicka ut de nya kompletterade riktlinjerna på remiss. Beslut kommer sannolikt att fattas under mars eller april.

ANNONS

– Nu håller vi verkligen tummarna för att det klubbas, säger Magnus Palmqvist.

De nya riktlinjerna förslås gälla från och med 2017.

ANNONS