Lämnade polisen. Carl Hedbergs chefsjobb inom polisen försvann vid omorganisationen. Han tröttnade på polisen och fick ett nytt chefsjobb på Migrationsverket.
Lämnade polisen. Carl Hedbergs chefsjobb inom polisen försvann vid omorganisationen. Han tröttnade på polisen och fick ett nytt chefsjobb på Migrationsverket.

Stress och press inom Polisen

70 procent av poliserna i Väst har funderat på att sluta. Carl Hedberg, 38 år och bosatt i Träslövsläge, gjorde slag i sak och lämnade. Nu arbetar han på Migrationsverket.

ANNONS
|

Den senaste undersökningen som polisförbundet har gjort med sina medlemmar är ingen munter läsning.

56 procent av poliserna upplever negativ stress i sitt arbete i hög utsträckning. Varannan polis har psykosociala besvär såsom irritation, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet på grund av sin arbetssituation. Fler uppger också att de ligger sömnlösa på nätterna på grund av jobbet.

Carl Hedberg, tidigare utredningschef vid polisen i Halmstad, lämnade för Migrationsverket.

Hans tjänst inom polisen försvann i omorganisationen när Hallandspolisen blev en del av hela Polismyndighet Väst.

– Jag tyckte att polismyndigheten inte var så intresserad av min kompetens. Det uppstod ett vakuum under nästa 1,5 års tid och då började jag titta mig om efter en ny utmaning.

Han blev färdig polis 2007 och valde att satsa på yrket eftersom han tyckte att det verkade roligt och spännande.

– Fram till omorganisationen utvecklades Hallandspolisen i en positiv riktning. Efter omorganisationen blev det någonting annat.

ANNONS

Katharina von Sydow, ordförande för polisförbundet Väst, tycker att arbetsmiljön för poliser är mycket allvarlig.

–När den senaste undersökningen visar att så många poliser har psykosociala besvär så kan man inte beskriva situationen annat än alarmerande. Något måste göras omedelbart.

Hon anser att den dåliga hälsan är en följd av att det varit för få poliser under en längre tid.

Sen har det lagts på ytterligare arbetsuppgifter.

I samband med migrationsströmmar och terrorhot så har arbetsbelastningen ökat, enligt Katharina von Sydow.

– Det har blivit en negativ spiral där arbetsmiljön nu känns så pressad att många poliser inte mår bra. I en sådan situation är människor mer benägna att söka ett annat jobb och när kompetent personal lämnar polisyrket blir hålen fler och fler.

Statistik visar att det i region Väst är många fler än tidigare som lämnar polisyrket.

– Det är till exempel fler än tidigare som väljer att gå i pension från 61 års ålder. Inflödet kontra utflödet ger ett stort minus. Nu fyllde vi inte ens platserna till polishögskolan i den senaste omgången. Av 300 som det skulle vara så blev 257 som började läsa till polis, berättar Katharina von Sydow.

Hur ser bemanningen ut till sommaren?

ANNONS

– Jag vet att man på sina håll har sagt att vid en sjukskrivning så raseras hela planeringen. Så jag undrar hur mina kollegor mår till hösten. För de som inte har semester kommer att få jobba väldigt mycket.

– Poliser som har ett socialt liv med barn hinner inte med det överhuvudtaget under sommaren. Det får man sköta under de fyra veckor när man har semester. Så pressat är det.

Katharina von Sydow säger sig också ha flera kollegor som har valt att lämna polisyrket på grund av lönen.

–En av dem var född på mitten av 70-talet och hade jobbat som polis i nio år och tjänade 24 5000 kronor i månaden. Han sa en dag att "nu går det inte längre". Jag har fru och två barn. Taket måste bytas och vi har inte åkt på utlandssemester på väldigt länge. Nu slutar jag.

– Han hade en lärartjänst i botten och gick tillbaka till att jobba som det. Han lyfte sin lön med 10 000 kronor i månaden. 24 500 kronor i månaden är för dåligt som polis. Myndigheten måste ge en bättre löneutveckling.

FAKTA: Många poliser mår dåligt och vill sluta

Sju av tio poliser i Väst, 70 procent, har under det senaste halvåret funderat på att lämna polisyrket.

Drygt var femte polis i Väst letar aktivt efter ett nytt jobb.

79 procent av poliserna i Väst anger dålig lön som främsta anledning till att man funderat på att lämna polisyrket.

Mest missnöjda med lönen är poliser under 40 år, småbarnsföräldrar och poliser som tjänar under 27000 kronor.

Drygt fyra av tio poliser uppger att de har sömnsvårigheter på grund av sin arbetssituation.

Var tredje polis har fysiska besvär som huvudvärk och magont och varannan polis psykosociala besvär såsom irritation, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet på grund av sin arbetssituation.

Fakta om undersökningen

4362 webbintervjuer genomfördes mellan 27 april och 9 maj 2016 bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder. 61,7 procent genomförde hela intervjun. I Väst har 867 medlemmar genomfört intervjun.

ANNONS