Stinalisa i valtider – måste välja snart

Stinalisa Johansson, 16, etablerade sig i flicklandslaget i somras. Nu vet Tvååkerstjejen inte vad hon ska välja för att få behålla det blågula stället. – Vad jag än väljer blir det nog bra. Men det är svårt att veta vad som är bäst.

ANNONS

Vilket genombrott det blev för tjejen från Rackarkullen i Moarna.

– Verkligen. EM-kvalet i Holland var klart roligast, säger Stinalisa.

Med bara en liten gnutta oflyt kunde hela fjolåret ha varit betydligt tråkigare. För ett år sedan var fotbollslöftet från Tvååkers västra delar tämligen en okänd talang. Hon upptäcktes i Tvååkers IF, trots att det saknas ett naturligt halländskt skyltfönster. Avsaknaden av ett distriktslag för 15-åringar ställer till problem för länets talanger, som får minskad möjlighet att synas bland mäktiga ledare.

I Stinalisas fall löste det sig bra. Men klubben tvingades agera för att något skulle hända. Ett samtal som ungefär lät: ”Hallå, vi har en tjej som är ganska bra. Kom och kolla”.

ANNONS

– Jag tror inte att de visste om att jag fanns. Men är man väl inne i systemet har de koll på en.

Men Stinalisa hängde med – och mycket mer därtill.

– Vid första lägret trodde jag att de flesta skulle vara supermänniskor. Jag var lite nervös och osäker, men under det andra lägret gick det mycket bättre.

Fotbollsfamiljen

Stinalisa kommer från en gedigen fotbollsfamilj. Brorsan Andrée Johansson, 24, har varit spelare och tränare i Tvååkers IF under hela livet. Pappa Mattias spelade fotboll tills han blev lastgammal. I ärlighetens namn: Mattias var en klippa som försvarsspelare.

– Pappa spelade väldigt länge men vi hängde ju alltid med och kollade. Men, nä, vi kollade kanske inte så mycket ändå. Vi spelade i stället fotboll med de andra barnen vid sidan om. Men det har verkligen lett in mig i fotbollslivet eftersom hela familjen var så engagerad.

Hänt massor

Det märks direkt att hon växt som människa sedan förra mötet med VP strax före jul 2017. Och det händer naturligtvis massor under åren när en 15-åring så småningom blir 17. Nya vänner, ny skola och hårdare krav om man spelar fotboll. Under skoltid kör hon fotboll under skoltid (PSI) med Jörgen Gustafsson som en av instruktörerna.

ANNONS

– Han betyder jättemycket.

Med det finns andra hon hyllar för utvecklingen. Under tiden på Bosgårdsskolan tränade hon i projektet Fotbollsprofilen med Kenneth Sonström.

– Teknikträningen jag fick där var jättebra.

Stinalisa Johansson visade i år att hon är alldeles för bra för att spela i division 2. En ung, lovande spelare behöver konkurrens för att bli en riktigt bra spelare.

Testat med Kungsbacka DFF

Klubbarna i närheten har förstås iakttagit henne. I somras provtränade Stinalisa med Valder. Hon körde även mer regelbunden träning i Böljan. Nya allsvenska Kungsbacka DFF har ett F19-lag som kan vara ett alternativ.

– Jag provtränade med dem veckorna före jul.

Ett lärlingskontrakt med möjlighet att träna med A-laget finns som förslag.

Ger spel med F19-laget något?

– Jag spelade en match med F19 förra året och jag måste faktiskt säga att det var bra kvalitet, bättre än division 2.

Miljöbyte kan vara ett måste.

– Det är det jag går och tänker på nu. Det ska funka rent praktiskt och mycket som ska stämma. Jag vill hitta en lagom nivå, där jag ändå får chansen. Hade Böljan legat kvar i Elitettan hade det varit ett bra och naturligt steg, säger Stinalisa och fortsätter:

ANNONS

– Jag tror inte de bryr sig om vilken klubb jag spelar i, men att bara spela i Tvååker känns inte bra för min utveckling. Det ger mig inte de bästa förutsättningarna för att fortsätta vara med. Jag behöver någon form av kombination med en annan klubb för att prestera bra.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Född: september 2002. Bor: Moarna, Tvååker. Familj: Pappa Mattias, mamma Viktoria, syskonen Anna och Andrée. Studerar: första året teknisk på Peder Skrivares skola.

Klubb: Tvååkers IF. Seriefacit 2017: 20 matcher/23 mål (debutsäsong i A-laget). 2018: 18/28.

ANNONS