Curry Heimann.
Curry Heimann.

"Statyn har berikat verksamheten"

Den omdebatterade väskstatyn har väckt reaktioner hos museibesökarna enligt museichefen Curry Heimann.

ANNONS
|

I dag tas beslut om konstverket "Med handväskan som vapen" ska tas emot av Varbergs kommun eller inte. Frågan är omdiskuterad och när HN ringer runt till företrädare för konstverksamheten i Varberg är det flera som inte vill uttala sig. På Hallands Kulturhistoriska museum har statyn väckt reaktioner bland besökarna.

– Det är många som haft synpunkter, både plus och minus och det beror väl på hur man tolkar det. Statyn har berikat verksamheten för vår del. Inte minst är det roligt att ha en staty på borggården. Men i och med att den står utomhus räknar vi inte alla som har varit och tittat på den, men det allmänna intrycket är att det är fler som kommit på helgerna. Om det beror på väskstatyn eller inte, det är svårt att säga, säger museichefen Curry Heimann.

ANNONS

Hur ser ni på debatten om statyn?

– Vi inom museet diskuterade väskstatyn, när vi tog emot den i samband med fredsåret. Vi ser det utifrån ett motståndsperspektiv och jag skulle gärna vilja att man frikopplar konstverket från den person det handlar om och i stället ser det som en handling mot extremism. Men det är fritt att tolka, som det är med all konst.

Ska kommunen tacka ja till statyn eller inte?

– Det är svårt att säga och det vill jag inte lägga mig i. Det beslutet är upp till kommunen, säger museichefen Curry Heimann.

Konstverket "Med handväskan som vapen" tas bort från borggården under maj inför att museet börjar med sina dramatiserade visningar på borggården.

ANNONS