Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Stål & Hyr säljs till riskkapitalbolag

Riskkapitalbolaget Accent Equity från Stockholm har köpt större delen av familjeföretaget Stål & Hyr. – Det är en bra ägare som kommer ta företaget till nya nivåer, säger vd Jörgen Grubbeson,

Bröderna Jörgen Grubbeson och Glenn Andersson tog över ägandet från sin far 1993. 
Företaget har aldrig gått bättre än nu och vinsten 2016 var 60,9 miljoner kronor. Stål & Hyr har under de tre senaste åren vuxit med 22 procent per år i genomsnitt. 
– Vi är imponerade av den tillväxt som bolaget uppvisat under flera år, säger Carl Fürstenbach, investeringsrådgivare på Accent Equity i ett pressmeddelande.
– Det är fokus på tillväxt och en utökning av depånätet. Om man inte vill växa är det inte roligt att hålla på, säger Jörgen Grubbeson, som kommer att sitta var kvar som vd och behålla sin styrelseplats. 

I dag har Stål & Hyr depåer i Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Göteborg. Huvudkontoret ligger i Varberg och där arbetar 23 personer. I Falkenberg är det åtta anställda. 
– Verksamheten ska fortsätta som vanligt, det finns inga skillnader i hur vi kommer att jobba efter ägarbytet, säger Jörgen Grubbeson. 
Det är inte första gången som investeringsfonden Accent Equity köper upp företag i Varberg.

I tre år var fonden ägare till Autotube. Under den perioden ökade både omsättningen och vinsten i bolaget. 
Accent Equity har vissa avkastningskrav och har en innehavsperiod på sina bolag på mellan fem till sju år. 
– Stål & Hyr har genom sin starka marknadsposition på Västkusten och helhetserbjudande inom uthyrning till byggindustrin en utmärkt plattform för fortsatt tillväxt, både organiskt och genom förvärv, säger Carl Fürstenbach. 

Nya huvudägaren Accent Equity kommer, enligt vad HN erfar, att äga 80 procent av Stål & Hyr när affären är genomförd. 
Resterande 20 procent behåller Jörgen Grubbeson och Glenn Andersson. 
Bröderna har under en tid funderat på hur de ska kunna ta familjeföretaget, som grundades 1979, till nästa nivå. 
– Med Accent Equity får vi en kapitalstark huvudägare med gedigen erfarenhet av att transformera och utveckla ägarledda bolag. Vi ser Accent Equity som en värdefull samarbetspartner i processen att ta bolaget till nästa nivå, säger Jörgen Grubbeson, 

Någon längre intervju om affären vill han inte ställa upp på för Hallands Nyheter. 
– Vi hänvisar till pressmeddelandet just nu och vi har inget egenintresse av att det skrivs om det här. Vi har fullt fokus på kunderna, precis som tidigare. Nu är vi i ett mellanläge fram till tillträde, längre fram gör jag gärna en intervju. 

Fakta
Stål & Hyrmaskiner i Varberg AB

Ägare: Jörgen Grubbeson och Glenn Andersson. 
Nya huvudägare: Investeringsfonden Accent Equity. 
Omsättning 2016: 225,7 Mkr. 
Resultat efter finansnetto: 60,9 Mkr.
Antal anställda: 71. 

Om Accent Equity
Accent, som grundades 1994, är en av pionjärerna bland investeringsfonder i Norden. Sedan starten har Accent-fonder investerat i 79 bolag, varav 61 har fått nya ägare. Accent Equity Partners AB har varit rådgivare åt sju fonder med ett totalt förvaltat kapital på cirka 12 miljarder kronor. 

MEST LÄST