Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

SPI om bussbeslutet: "En skam"

Kampen för fria bussresor för pensionärer fortsätter, trots kommunfullmäktiges nej. SPI Välfärden och Socialdemokraterna går samman för att nå målet. – Det är en liten kostnad för Varberg, anser Eystein Stig, styrelsemedlem i SPI.

Fria bussresor för pensionärer i Varbergs kommun är en het fråga bland ortsbefolkningen just nu. Efter att den styrande majoriteten i kommunfullmäktige sagt nej till förslaget om fria bussresor för pensionärer, har befolkningen genom en enkät uttalat sig om frågan. SPI Välfärden Varberg kommer inte att ge upp, även om de har fått ett nej.
– Det är en skam att Varberg inte stöttar förslaget. Vi pensionärer kallar detta för friskvård för att lättare besöka centrum i Varberg. Då vi kan träffas på bibliotek och olika fik samt underlätta besök för våra anhöriga och vänner på sjukhus som behöver daglig kontakt, säger Eystein Stig.

Hallandstrafiken erbjuder kommunerna att köpa fria bussresor genom seniorkort, det erbjuds alla pensionärer i respektive kommun utan kostnad för den enskilde. Kommunen kan välja tre olika åldersnivåer 75, 70 eller 65 år. 
Kostnaden från 70 år, som Socialdemokratiska budgetförslaget i höstas föreslog, uppgår till cirka 5,2 miljoner kronor per år.
– Kommunens utgifter kan säkert bära resorna som kan ge bättre hälsa för många pensionärer. Det är dåligt att Varberg inte visar generositet för de äldre i samhället. Det är en liten kostnad för Varberg. Dessutom räknar sig Varberg som en större stad och har tidigare påtalat att staden är som ett pensionärsparadis. Varberg borde jämföra sig med andra städer som Göteborg, Halmstad, Borås, Kungsbacka och Trollhättan i frågan om gratis bussresor för oss äldre, säger Eystein Stig.

Kommunstyrelsen ordförande Ann-Charlotte var kritisk i sina argument vid det senaste kommunfullmäktigemötet. Hon anser att det skulle vara orättvist för de pensionärer som bor på landet. De skulle inte få nytta av kortet eftersom bussturerna är få där. 
Jag har väldigt svårt att förstå vad som är orättvist. I så fall är hela busstrafiken orättvis, säger Jana Nilsson, vice ordförande i kommunstyrelsen. 
– Det finns mycket som är orättvist i landsbygden, eftersom det inte finns så mycket service i landsbygden som det gör i en stad och serviceort, fortsätter han. Landsort och serviceorter har bra bussförbindelse. 90 procent av alla människor skulle ha relativt god tillgång till bussen. 

Jana Nilsson är helt övertygad om att detta är en miljöinsats som ger minskad biltrafik när bilen står hemma. Många äldre kan eller borde heller inte köra själva. Det är också många som inte har bil. De som har svårt att röra på sig i dag får möjlighet att ta sig till olika aktiviteter. Framför allt gynnas de som har ganska låg inkomst som pensionär. Gratis bussresor är hälsofrämjande i allra högsta grad, menar han.

Socialdemokraterna kommer fortsätta driva frågan om gratis bussresor för pensionärerna. 
– Vi kommer ta med det i vårt budgetförslag till hösten. SPI har två ledamöter i kommunfullmäktige och vi backade upp dem på förra mötet. Det kommer vi göra igen, säger Jana Nilsson.
– Vi kommer fortsätta debattera frågan i olika sammanhang, och vi har starkt stöd från olika pensionärsorganisationer, det påverkar i helhet.

MEST LÄST