Spårar kvinnor för cellprovtagning

80 procent av de kvinnor som dör i livmoderhalscancer har struntat i cellprovet. Nu har en uppsökande verksamhet startat för att kartlägga de kvinnor som uteblir från undersökningarna.

ANNONS
|

Göteborg har sedan några år tillbaka rutiner för att karlägga kvinnor som inte dyker upp när de blir kallade till cellprovstagning. I Halland har projektet nu pågått i en månad. Det är sex barnmorskor, en på varje enhet, som jobbar med verksamheten.

Ale Johansson som är barnmorska på vårdcentralen på Västra Vall är den i Varberg som ringer upp de kvinnor som har uteblivit från besök två gånger. En timme i veckan avsätter hon för att försöka ta reda på varför de kvinnor som uteblir inte vill ta cellprovet och samtidigt försöka få dem att förmå sig till att komma.

ANNONS

– Jag ringer dem som har uteblivit två gånger. Det innebär sex år utan undersökning. Eftersom det är så viktigt att spåra cellförändringar i tid för att undvika livmoderhalscancer är det en bra att få en bild av varför kvinnorna inte har tagit provet, säger Ale Johansson.

Det finns olika anledningar till att kvinnor uteblir från cellprovsundersökningen.

– En del av dem har inte haft tid att komma på den tid som de har fått bokat så det har avbokat och glömt att boka en ny tid. De blir oftast väldigt glada och tacksamma över att bli påminda, säger Ale Johansson.

Men det finns också allvarliga orsaker till uteblivet besöket.

– Några är helt enkelt rädda för undersökningen. De har en dålig erfarenhet sedan tidigare och reagerar som en struts genom att stoppa huvudet i sanden. Vid sådana tillfällen kan vi erbjuda att patienten får komma hit och bara träffa oss först. De får mer tid, säger Ale Johansson.

Anneli Ljungren är samordnande för projektet i Halland. Hon påpekar vikten av att göra cellprov. Varje år dör mellan 140 och 150 kvinnor av livmorderhalscancer i Sverige.

ANNONS

– Mellan 70 och 80 procent av dessa har inte tagit cellprov. Det visar hur viktigt det är för oss att få fatt i dem som inte kommer på undersökningarna, säger Anneli Ljungren.

Hur väl satsningen faller ut kommer man att titta på framöver.

– Vi gör en första genomgång i slutet av året för att se hur det har fungerat, säger Anneli Ljungren.

ANNONS