Sommaren blir tuff i psykiatrin

Bemanningskrisen inom psykiatrin fortsätter när sommaren står för dörren. Avdelning 22 i Varberg är redan stängd. – Vi har gjort allt för att säkra vården i sommar, säger förvaltningschef Goran Delic.

ANNONS
|

Förra sommaren kulminerade de långvariga problemen inom psykiatrin i Varberg, när personalbrist gjorde att vårdplatser fick minskas, avdelningar slås ihop och psykakuten tidvis stängas.

Goran Delic, förvaltningschef sedan februari i år, vill inte se en repris i sommar.

– Jag har förhoppningar om att vi kommer att ha ett lugnare läge i år. Utifrån de förutsättningar vi har så har vi gjort allt för att säkra vården och patientsäkerheten i sommar, säger han.

Grundproblemet kvarstår dock: personalbristen är fortfarande akut. För att locka personal har politikerna nyligen klubbat igenom ett lönetillägg på 3000 kronor för sjuksköterskor inom den psykiatriska heldygnsvården.

ANNONS

Enligt Goran Delic har tillägget skapat ett ökat intresse för att jobba inom psykiatrin – men det löser inte sommaren.

– Det tar tid att rekrytera folk, de ska söka och det finns uppsägningstid, säger han.

En direkt följd av personalbristen är att avdelning 22, en allmänpsykiatrisk avdelning i Varberg, är stängd sedan en vecka. Istället öppnar avdelning 23 – en psykosavdelning – samtliga 20 platser.

En liknande omflyttning gjordes förra året, då från avdelning 23 till 22, vilket väckte starka reaktioner hos patienter och personal.

Goran Delic framhåller att lösningen är nödvändig i ett läge där ”bemanningen går på sparlåga”.

– Vi följer upp alla patienter som vanligt utifrån medicinsk säkerhet, och bemannar så att vi kan ta lite fler patienter i Halmstad. Men totalt sett blir det några färre platser, och det blir trängre när flera patienter ska vistas på mindre yta, säger han.

Innebär platsbristen att patienter kommer nekas vård?

– Nej, läkarna gör fortfarande medicinska bedömningar och prioriteringar. I år har vi också bättre tillgänglighet i öppenvården, där vi kommer ha mer mottagning och kunna ta emot fler planerade besök, säger Goran Delic.

Camilla Tellström, ordförande i Vårdförbundet Halland, berättar att facklig samverkan om bemanningssituationen inom psykiatrin ska hållas nästa vecka.

ANNONS

Hon menar att sommaren tycks komma som en överraskning för ledningen varje år, och betonar att Vårdförbundet inte står bakom arbetsgivarens försök att locka personal med bonusar och lönetillägg.

– Att låta människor sälja sin semester, och gå in och arbeta när man är ledig eller pensionär – det är ingen hållbar lösning. Det är väldigt dåligt att arbetsgivaren fortsätter med dessa tillfälliga lösningar, men har man väl börjat verkar det bli inbyggt i systemet, säger hon.

Uppmaningen till arbetsgivaren är tydlig:

– Släng alla bonusar och tillägg, och höj lönerna i stället. Satsa på något ordentligt och kreativt som varar över tid.

Camilla Tellström framhåller att de kortsiktiga lösningarna bidrar till vårdens beroende av bemanningsföretag, och försvårar rekryteringen av personal som vill stanna.

– Varje år vill vi sätta oss ner med arbetsgivaren i tid, gärna redan på hösten, för att prata om långsiktiga lösningar inför nästa sommar. Ändå slutar det med olika bonussystem. Det finns sjuksköterskor, men de kommer hit först när det finns bra villkor för personalen, säger hon.

ANNONS