Solbackens festplats minner om en tid som flytt

Både nostalgi och kulturhistoria. Solbackens festplats lever kvar som en rest från gamla folkparkssverige. På söndag kväll är det allsång på den minnesvärda platsen.

ANNONS
|

Det fanns en tid då landets artister reste ut i folkparkerna varje sommar. Folkparkerna ägdes i regel av en arbetarorganisation eller en bygdeförening. Många av de små parkerna har försvunnit eller för en avtynande tillvaro. I Kungsäter är det idrottsföreningen som arrenderar marken och förvaltar festplatsen på orten. Solbackens festplats är av kommunen framlyft som en särskilt bevarandevärd plats. Ändå är det ideella krafter som kämpar med att hålla liv i platsen.

- Vi hade gärna sätt att man från kommunens sida engagerade sig mer. Jag tycker att man är lite för fixerad vid Varbergs centrum, säger Göran Palmqvist.

ANNONS

Han vill vara försiktig med att säga det som många tycker utanför städerna, att beslutsfattarna i kommunen inte riktigt har vett på att värdesätta skatterna som en levande landsbygd kan erbjuda. Han är rädd för att verka för negativ. Han funderar på varför inte Solbackens festplats används som lockbete för att få unga människor att stanna kvar på orten.

– Jag tänker att det är en viktig plats också för integration. Vi behöver ordna fler danser så att ungdomarna kan träffas, säger Göran Palmqvist.

Sedan åtta år tillbaka har Arvingarna spelat på Solbackens festplats en gång per år. Då kommer mellan 800 och 1000 personer för att lyssna och umgås.

– Det är fantastiskt roligt och platsen lever upp. Men det kostar på och vi har knappa resurser, menar Göran Palmqvist.

I år firar Solbackens festplats 90 år. Det som behövs nu är en viss upprustning, det behöver målas, gräsplanen ses över och en toalett installeras.

Folkparkssverige

Folkparkerna är ett svenskt fenomen. Den första anlades redan 1796 och följdes av festplatser i en rad i olika städer under 1800- och 1900-talets början. Under de följande femtio åren (kring 1900–1950) började folkparker anläggas även på landsbygden. Från 1930-talet och framåt uppträdde många av tidens stora svenska artister på folkparkerna som hade öppet varje lördag. Turnerandet i folkparkerna blev en tradition som var livaktig in på 1980-talet. Stora arenor tog därefter över musikevenemang och det var inte längre lika vanligt att turnera i parkerna.

ANNONS