Societetsparken får vänta

För första gången tickar kommunens budget över tre miljarder kronor. De stora investeringarna fortsätter men Alliansen och Miljöpartiet bromsar när det gäller två gröna lungor.

ANNONS
|

I år, 2016, innehåller kommunens plånbok 2,9 miljarder kronor. Sedan den budgeten klubbades i november förra året har kommunens invånarantal ökat med 247 personer.

Nu bor det 61 277 personer i kommunen. Fler invånare betyder i det här fallet också mer pengar i kommunens kassa. I 2017 års budget är det 3,1 miljarder kronor som ska fördelas. Men det här betyder också att det är fler som ska ta del av kommunens service.

LÄS MER:...men hur blir det med bostäderna då?

Alliansen och Miljöpartiet presenterade sitt budgetförslag under måndagen. Stenkil & Co lyfter gärna fram satsningar som ska hjälpa barn som behöver extra stöd i skolan och satsningar som inom äldreomsorgen som ska stärka tandhälsan hos äldre.

ANNONS

De riktigt stora investeringsnyheterna uteblev. Den stora utbyggnaden av förskolor och skolor fortsätter och det är de byggena som dominerar investeringsbudgeten.

Alliansen och Miljöpartiet avsätter drygt 550 miljoner kronor till investeringar. Den som vill få perspektiv på den summan kan gå tillbaka till kommunens budgetar för tio respektive fem år sedan. 2007 avsattes 122 miljoner kronor till investeringar och 2012 154 miljoner.

Målet om att investeringarna ska självfinansieras frångås nu och ersätts med ett mål om att kommunens soliditet ska uppgå till minst 59 procent per år –även det ett mått på i vilken mån kommunen bär sina egna investeringar.

–Skulle vi ha kvar det gamla målet hade vi bara klarat att investera omkring 250 miljoner kronor om året. Men vi behöver förskolor och skolor. Vi behöver göra större investeringar än så helt enkelt, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M).

Att strypa investeringarna till 250 miljoner och strunta i sådant som simanläggningar och idrottscenter ser inte Stenkil som ett alternativ.

Däremot skjuter Alliansen och Miljöpartiet omgörningen av Societetsparken på framtiden. Tidigast 2020 ska parken rustas upp.

–Det här är en investeringsbudget på 550 miljoner. Vi kan inte tugga i oss allt på en gång, motiverar Harald Lagerstedt (C) den prioriteringen.

ANNONS

Upprustningen av Brunnsbergsskogen får inte heller några pengar den här gången, delvis av samma anledning. Detaljplanen för de nya bostäderna längs Gödestadsvägen är överklagad och därmed är det ingen brådska att rusta upp skogen, menar Tobias Carlsson (L).

Annat är det med Apelviken. Utvecklingsplanen för Apelviken som togs fram hösten 2012 ska nu omsättas i praktiken. I ett första steg ska Apelviken få belysning, cykelbana, en särskild parkering för cyklande och bilburna surfare samt bänkar och bord.

Socialdemokraterna presenterar sitt budgetförslag i nästa vecka. Budgeten ska klubbas av fullmäktige den 15 november.

Kortversion: Få koll på budgeten på två röda

  1. Kommunens budget innehåller för första gången över 3 miljarder kronor.
  2. Eftersom varbergsborna blir fler behövs fler förskolor och skolor och utbyggnaden av sådana fortsätter.
  3. Kommunens tidigare mål om att spara ihop till sina byggen håller inte längre. Istället för att sätta byggprojekt på vänt går man nu till banken och lånar.
  4. Apelviken ska rustas upp och bland annat få belysning och en cykelbana.
  5. Den planerade upprustningen av Societetsparken skjuts på framtiden och blir av tidigast 2020. Den planerade upprustningen av Brunnsbergsskogen stannar vid just planer –några pengar finns inte avsatta.

Fakta: Flera satsningar på landsbygden

  1. "Vi gör flera satsningar på landsbygden i den här budgeten", säger Tobias Carlsson (L). Och visst finns det fog för det påståendet.
  2. Gatorna i Tvååker, Bua och Träslövsläge ska få bättre asfalt.
  3. Den mobila ungdomsverksamheten Muve får mer personal, en fördjupad översiktsplan för landsbygden (öster om E  6:an) ska tas fram, det ska byggas offentliga toaletter i serviceorterna och de närmaste åren ska det också byggas så kallad ungdomslek på landsbygden. Det här är anläggningar för lite större barn, exempelvis inriktade på cykling, skateboard eller klättring.
  4. Det avsätts också pengar till den sedan tidigare planerade parken i Tvååker och en gång- och cykelväg i Veddige.
ANNONS