Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Anna Vild ser fram emot återstoden av 2018, året då hon bland annat kommer att släppa sitt debutalbum.
Anna Vild ser fram emot återstoden av 2018, året då hon bland annat kommer att släppa sitt debutalbum.

Snart kommer Anna Vilds debutalbum

Förväntningarna var låga när Anna Vild släppte en jullåt ett par dagar före julafton. – Det var mest en rolig grej, vem hinner lyssna på musik mitt i julbestyren, tänkte jag. Men det blev helt rätt, säger Varbergsartisten.

Anna Vild, 29, kommer från Stockholm, men har besökt Varberg på somrarna under många år. Förra vintern beslutade hon sig för att flytta hit på heltid.
– Många sa till mig att ”du kommer att ledsna när hösten kommer”. Visst, det är grått, men nej, jag trivs jättebra här. Det är en så mysig stadskärna med alla kaféer. Perfekt för någon som jobbar med att skapa och skriva musik. 
2017 var på många sätt en brytpunkt för Anna Vild. Efter flera år som showartist och producent av krogshower landade hon i att hon ville ägna sig åt att göra egen musik.
– Jag har helt och hållet hoppat ut i det okända, för att helt gå in i musiken, konsten och vara min egen. Samtidigt som jag ägnar mig åt musiken så utbildar jag mig till energiterapeut, berättar hon.
Gjord vid köksbordet
Den 22 december släpptes jullåten ”Årets sista ljus”. Den kom till vid Annas systers köksbord i Göteborg.
– Det gick väldigt fort när låten kom till. Det är som att någon knäpper med fingrarna och säger att ”nu är det dags, var så god och sitt”. Grunden tog kanske 20 minuter att skriva och sedan var jag tvungen att ta tåget hem till Varberg. Så jag satt på tåget och fortsatte att skriva i mitt memo på telefonen. Jag blev så inne i låten att jag missade att kliva av i Varberg.
Skivbolaget Vargen Records i Varberg fick nys om låten och ville spela in den. Eftersom det var snabba ryck så var förväntningarna inte speciellt höga.
– Men responsen blev jättestor, den har spelats tusentals gånger och delats flitigt på sociala medier, säger Anna Vild som ändå ser ”Årets sista ljus” som en teaser inför vad som komma skall under 2018.
Debutalbum släpps
Under våren släpps nämligen hennes debutalbum, ”Svalors hemlighet”. Albumet kommer att släppas på ett större bolag, allt blir mer storskaligt. Men kärnan i musiken kommer att kännas igen från jullåten.
– Ja, det är en organisk kärna även om det kommer att gå mer åt det elektroniska hållet. Det är inte house, men det är en elektronisk bas. 
Hon beskriver det som att många musikaliska världar möts i hennes musik.
– Jag är folksångerska på ett sätt och jag skriver allt på svenska. Men det finns också latinska rytmer, nordiska drillar och en kraftfull elektronisk bas som driver musiken framåt. Och så är det blues och vispop som ett slags paraply över det hela. 
Hon beskriver musiken som en läkande kraft.
– Genom musiken ger det ringar på vattnet som är ganska fascinerande, avlutar hon.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

MEST LÄST