Men den här metoden räknar man med att kunna dra upp runt 4500 ton musslor per odlingomgång.
Men den här metoden räknar man med att kunna dra upp runt 4500 ton musslor per odlingomgång.

Snart kan det bli stora musselodlingar utanför Bua

Redan i november hoppas man på att kunna testköra sitt projekt Maritima Odlingståget med höj - och sänkbara burar i vattnet utanför Bua.

ANNONS
|

Allt man väntar på är tillstånd från länsstyrelsen. Det är en arbetsgrupp från Fiskebäck i Göteborg som kommit på idén med så kallade odlingståg, som består av tio vagnar och ett lok som reglerar styrningen och höjden.

– Dessa ligger till havs och vagnarna sjunker när det är dåligt väder. Om vågorna är en till två meter höga kan burarna ligga 10-15 meter under ytan,säger Bo Wollter, en av uppfinnarna som är med och leder projektet.

I varje vagn få man plats med runt 140 burar där varje bur har en kapacitet på cirka ett ton musslor. Bo Wollter tror att burar är bra eftersom de skyddar musslorna från andra djur.

ANNONS

– I vanliga fall ligger musslorna på rep och då kommer skarvar och ejdrar och käkar upp dem. Några odlare vi pratat med har sagt att de inte får behålla några musslor alls, säger han.

Varför just utanför Bua?

– Hallandskusten är mycket lämplig för detta för här finns bra strömt vatten och rätt salthalt, säger han.

Musslor fungerar som små reningsverk som tar hand om kväve och enligt Bo Wollter blir det en välkommen positiv bieffekt av odlingen.

Han berättar att musslorna i första hand tar plankton men att de också kan filtrera partiklar som innehåller kväve.

– Det kvävet kan vara svårt att bli av med på industrierna längs kusten. Internationellt har man kommit på att musslor är den bästa medicinen mot kväve för att de kan tillgodogöra sig detta. Det är alltid bra om kvävet minskar i vattnet för då slipper man tråkiga saker som algblomning, säger han.

Tanken är att dessa vagnar ska hyras ut till folk och företag som är intresserade av att odla. Och ambitionen är att man ska kunna odla både musslor och fisk om man så önskar.

– Vi ser på kontinenten att det är väldigt populärt att äta ostron och musslor. Vi vill ju odla ostron också men det ligger på vänt tills vi vet hur det gått med musslorna, säger Bo Wollter.

ANNONS

Han hoppas på att de som ska odla bildar ett maritimt centrum och sedan utökar sin verksamhet med tiden. Han inser att det kan ta lite tid men tror att Bua är en bra plats att göra det på.

– Fisket minskar ju lite vartefter och då minskar ju antalet fiskebåtar och då blir kajerna lediga i Bua, säger han.

ANNONS