Små partier fortsatt långt från makten

Det blir även i framtiden två valkretsar i Varberg och därmed fortsatt svårt för små partier att nå makten i fullmäktige.

ANNONS
|

Varberg har i dag två valkretsar men numera har kommuner av Varbergs storlek möjlighet att i stället ha en enda valkrets. För ett par veckor sedan bestämde sig till exempel Falkenberg för att gå över till en valkrets. Ett system med en valkrets förenklar för små partier att nå det antal röster krävs för att komma in i fullmäktige.

Som HN rapporterat om tidigare har kommunen utrett möjligheten att övergå till en enda valkrets. I går kväll var frågan uppe för beslut i fullmäktige.

Miljöpartiet har väntat med att ge besked om sin ståndpunkt, men vid gårdagens möte berättade partiet att de vill ha en valkrets. Det ville även Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och SPI Välfärden.

ANNONS

–Vi vill ha en kvalkrets för att öka det demokratiska inflytandet och ge varje röst får den tyngd den förtjänar, sa Kerstin Hurtig (KD).

–Jag tycker vi ska beakta mångfalden och bejaka fler partiers närvaro i den här församlingen, sa Martin Bagge (MP).

Lennart Liljegren (SPI) tyckte att införandet av en valkrets skulle innebära en välbehövlig vitalisering av demokratin.

Nu blev det inte som MP, V, KD och SPI ville. Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade för att behålla systemet med två valkretsar.

–Det blir svårare att styra när det är många små partier. Det måste finnas ordning i grunden, sa Jana Nilsson (S) och fick medhåll av Ann-Charlotte Stenkil (M).

–Det kan låta som att Lotta och Jana pratar i egen sak för de kommer från stora partier, och därför känns det viktigt att jag som kommer från ett mindre parti framför samma argument. På fyra år kan man fullständigt haverera en kommun. Vi måste tänka på styrbarheten, sa Tobias Carlsson (L).

Kommunistiska Partiet ska ställa upp i kommunvalet 2018. Partiets ordförande i Varberg, Bengt Johansson, är inte förvånad över fullmäktiges beslut.

–Alla röster ska vara lika mycket värda i ett val. Det är en grundprincip. Att sedan maktpartierna tycker något annat är inte alls förvånande, säger Bengt Johansson.

ANNONS

Han tycker att fullmäktiges beslut strider mot andan i den nya vallagen.

–En kommun har att rätta sig efter valresultatet. Att i det läget blanda in hur kommunen ska styras utifrån det valresultatet är ett odemokratiskt sätt att se på politiken tycker jag. Det är odemokratiskt snicksnack, säger Bengt Johansson.

ANNONS