”Varje kvinna som jag har plockat fram har jag förlöst genom att minnas henne”, säger Lena Nilsson om sin nya bok. Vissa delar av texten har varit känslomässigt utmanande att skriva, menar hon. ”Det har rört om mycket känslor hos mig själv”.
 
”Varje kvinna som jag har plockat fram har jag förlöst genom att minnas henne”, säger Lena Nilsson om sin nya bok. Vissa delar av texten har varit känslomässigt utmanande att skriva, menar hon. ”Det har rört om mycket känslor hos mig själv”.  

Släktfyndet gav idé till bok

Ett gammalt begravningskort från hennes farfars mammas begravning triggade igång Lena Nilssons sinne. Vilka var egentligen de bortgångna kvinnorna i hennes släkt och hur har tidigare generationerna präglat hennes eget liv? Svaren blev till en bok.

ANNONS
|

Lena Nilsson, 61, arbetar till vardags som lärare inom den indiska läkekonsten ayurveda.

Men hon skriver också böcker. Den första, utgiven 2007, handlade om mobbning och utanförskap. Bok nummer två handlade om resor som hon gjort. Tredje boken i ordningen, Nyckeln till arvslåset, släpptes nyligen på bokförlaget Faun förlag.

Bakgrunden är det upphittade begravningskortet.

– Den här kvinnan betydde mycket för mig när jag var liten. Men när jag hittade kortet kunde jag inte ens minnas på vilket sätt hon dog, eller var hon var begravd. När jag sedan började minnas henne så var hon med mig överallt. Jag till och med drömde om henne.

ANNONS

Lena Nilsson började ta del av berättelser om andra kvinnliga släktingar. Flera av dem var närvarande under uppväxten.

– Jag växte upp i Lilla Träslöv, på den tiden var det landet. Vi växte upp fyra generationer i två hus, lite som i ”Alla vi barn i Bullerbyn”. Det fanns alltid någon vuxen att prata med, vilket var en väldig trygghet, säger hon.

Genom att prata med andra släktingar och ta del av foton som Lena inte visste existerande, såg hon kvinnorna i ett nytt ljus. Ju mer hon fick reda på desto mer insåg hon att det som präglat tidigare generationer har haft en påverkan även på henne.

Ett arvslås, som hon uttrycker det.

– Många människor bara upprepar det de förväntas göra. Växte du upp på en bondgård förr i tiden och alla dina förfäder hade varit bönder, så var det omöjligt att säga att du ville göra något annat. Arvet krävde att du skulle föra traditionen vidare. Ju mer jag tittat på kvinnorna som gått före mig har jag hittat exempel på saker som jag själv gör, som jag egentligen aldrig riktigt har velat göra.

Som?

– Jag är uppvuxen i en företagarfamilj, uppfostrad med att man ska jobba och göra rätt för sig. Vad du tycker och tänker om jobbet är inte viktigt. När jag sedan kom in på den här alternativa banan (ayurveda, red. anm.), där mina råd till andra är att gå på sin egen känsla och att göra det som känns bra i själen, så blev det en stor konflikt med det jag hade med mig sedan tidigare, säger Lena Nilsson.

ANNONS

Lena Nilsson har sålt ett 60-tal exemplar på en vecka i nätbokhandeln och fått många glada tillrop.

– Flera har hört av sig och berättat att de börjat titta på sig själva. Med boken vill jag vända mig till alla som förstår att vi är en produkt av det som varit innan. Oftast finns det en anledning till att människor är som de är, även om så klart inte allt beror på arvsmassan. Men jag tror att vi dömer alldeles för lätt, avslutar Lena Nilsson.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS