Nya omklädningsrum behövs. Eleverna på Ankarskolan och alla idrottsutövare vid idrottshallen och konstgräsplanen behöver nya lokaler för ombyte.
Nya omklädningsrum behövs. Eleverna på Ankarskolan och alla idrottsutövare vid idrottshallen och konstgräsplanen behöver nya lokaler för ombyte.

Skyhög prislapp för nya omklädningsrum

En ny omklädningsbyggnad vid Ankarvallen beräknas kosta 40,9 miljoner kronor. Politikerna höll på att ramla baklänges när prislappen presenterades.

ANNONS
|

Förstudierapporten skulle godkännas på kultur- och fritidsnämndens arbetsutskotts möte. Men i stället återremitterades ärendet på grund av den höga kostnaden.

Kalkylen för det billigaste alternativet landade på 40,9 miljoner kronor.

– Jag är förvånad över prislappen. Den kändes inte rimlig i förhållande till behoven som vi har där, konstaterar Christofer Bergenblock (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Någonstans är det galet. För den summan skulle vi kunna bygga en ny arena för ridsporten, säger vice ordförande Linda Berggren (S).

I prislappen på 40,9 miljoner kronor skulle kommunen få åtta omklädningsrum, ett mindre gruppträningsrum, rum för idrottslärare och förråd.

Det kan jämföras med Väröbackas idrottshall som invigdes 2012. Hela den hallen, med fyra omklädningsrum och rum för idrottslärare, kostade sammanlagt 25 miljoner kronor.

ANNONS

Med det i färskt minne kunde inte politikerna ställa sig bakom en omklädningsbyggnad som skulle kosta 15 miljoner kronor mer än en hel idrottshall.

I stället föreslår kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott nämnden att ärendet ska återremitteras för genomgång av kostnadsposterna och för utredande av alternativa lösningar.

På sikt finns det behov av en ny idrottshall i Läjet. Det har diskuterat att bygga idrottshall och omklädningsrum samtidigt.

– Men med de här summorna som nu läggs fram är det förmodligen inte aktuellt med tanke på att vi står inför många fler investeringar, säger Christofer Bergenblock.

Förstudierapporten för nya omklädningsrum är gjord av tjänstemännen på samhällsutvecklingskontoret som har erfarenhet att ta fram den här typen av material. Nu ger politikerna dem bakläxa.

– Jag utgår från att man trots allt har gjort ett professionellt arbete, men man måste titta på vad det är som gör att priset sticker iväg. Eller om det rent av är något som är felräknat, säger Christofer Bergenblock.

Det som är olyckligt med det hela, förutom kostnadsbilden i sig, är att omklädningsrummen kommer att försenas ytterligare.

ANNONS

Omklädningsrummen som i dag används, till fotbollsplanerna och idrottshallen, räcker inte till för det ökade trycket av idrottsutövare. Elever från Ankarskolan är där dagtid.

Det var inte länge sen politiker reagerade över att simhallens förstudie skulle kosta sex miljoner kronor.

Totalkostnad för att anpassa och bygga åtta nya omklädningsrum till Ankarhallen/Ankarvallen:

Bygg: 19 887 000 kronor

Mark: 2 000 000 kr

Installationer: 7 671 000 kr

Byggherrekostnader: 4 923 000 kr

Budgetreserv: 3 373 000 kr

Summa projekt: 37 837 000 kr

Summa projekt 2017 (efter indexuppräkning): 40 900 000 kr

Det finns ytterligare en kalkyl som även innehåller ny belysning i befintlig idrottshall och en solcellsanläggning. Då skulle det kosta 43,9 miljoner kronor.

ANNONS