Enligt direktiv från Strålsäkerhetsmyndigheten ska Ringhals skyddsvakter utrustas med vapen.
Enligt direktiv från Strålsäkerhetsmyndigheten ska Ringhals skyddsvakter utrustas med vapen.

"Skyddsvakter ska vara beväpnade"

Skyddsvakterna på Ringhals kommer att börja bära vapen. Nyheten mötte blandade reaktioner på sociala medier. Men enligt vaktbolagen själva är beväpnade skyddsvakter inget att höja på ögonbrynen åt.

ANNONS
|

Det är säkerhetsföretaget Nokas skyddsvakter som nu ska bära vapen vid Ringhals kärnkraftverk.

Är det här ovanligt för er?

– Vi har relativt många skyddsvakter. Hur många som bär vapen vill jag inte uttala mig om, säger Anders Lönnebo, vd Nokas Security.

Hur har dessa personer valts ut?

– Det är en urvalsprocess som bygger på tester och lämplighet, och en utbildning man måste klara, säger han.

Det är polisen som utbildar instruktörer, som i sin tur utbildar skyddsvakterna. Bevakningsföretaget Nokas vaktar sedan tidigare andra skyddsobjekt, såväl civlia som militära.Det finns ett tiotal bolag i Sverige med rikstäckande auktorisation för skyddsvakter. Nokas är ett av dem, likaså Larm Assistans Sverige AB.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Skyddsvakter på Ringhals beväpnar sig

Larm Assistans vd och föreståndare Harald Paulsson menar att beväpnade vakter utanför kärnkraftverk inte är extraordinärt.

– Skyddsvakter ska vara beväpnade, deras tjänst är ämnad för det. De har stora befogenheter på sitt skyddsobjekt, faktiskt större än vad polisen har. Skyddsvakterna behöver till exempel inget åklagarbeslut för att göra husrannsakan av ett fordon, säger han.

Skyddsvaktens vanliga utrustning består av batong och handfängsel. Men bevakningsföretaget gör tillsammans med myndigheten en bedömning, och om hotbilden kräver beväpning får vaktbolaget det förordnandet.

Enligt Harald Paulsson måste en skyddsvakt ha mångårig erfarenhet av branschen.

– Det här är en process som tar flera år.

Han berättar att vi historiskt sett har haft långt fler beväpnade skyddsvakter, och att Sverige så sent som för tio år sedan hade fem gånger fler beväpnade skyddsvakter än i dag. Han framhåller att de som är kritiska till beväpnade väktare ska vara medvetna om skillnaden mellan skyddsvakt och ordningsvakt:

– Vi har samma utbildning som polisen när det gäller tjänstehundar och beväpning, det finns reglerat. Folk tror att skyddsvakten är precis som dörrvakten eller ordningsvakten på den lokala krogen, men det här är en betydligt kompetentare person. Det är en enorm skillnad, säger Harald Paulsson.

ANNONS

På Securitas Sverige AB har man haft beväpnade skyddsvakter i ganska många år. För vaktbolagen är förändringen på kärnkraftsanläggningar enbart ett nytt kundkrav.

– Det är inte så att skyddsvakterna springer runt på stan i allmänhet, utan de finns just kring skyddsobjektet. Det finns ett rigoröst regelverk kring de här vapnen, säger Ronny Fredriksson, pressansvarig och föreståndare för Securitas vapenutbildning.

Björn Ericsson, branschexpert på Almega Säkerhetsföretag, menar att beslutet är något man får räkna med när man arbetar på en anläggning likt Ringhals.

– Jag kan inte kommentera just Ringhals beväpning, men det är en bedömning man gör som skyddsobjekt-ägare. Skyddsvakterna är utbildade att skydda objektet, och det kan innebära att man måste bära vapen. Det kommer på köpet när man jobbar på samhällskritiska anläggningar.

ANNONS