Skejtrampen tvingas ge plats för bilarna

Nu ryker Halliforniaskejtrampen. Parkeringsplatserna behövs för julhandeln. Fel prioritering, tycker Jörgen Ek från skejtföreningen Ufo 2000.

ANNONS
|

Skejtrampen som står i närheten av Hamnpaviljongen byggdes för Hallifornia, men redan när den uppfördes fanns en tanke om att den skulle kunna leva kvar efter festivalen. Att rampen kom till var ett resultat av många ideella krafter och en hel del sponsring.

Erik Ruth från Nordic Surfers, som arrangerar Hallifornia, stod för bygglovsansökan –som gällde ett tidsbegränsat bygglov –och Varbergs kommun upplät genom sin hamn- och gatuförvaltning marken som rampen står på.

Rampen står på mark som enligt detaljplanen är "parkyta som under en övergångstid får nyttjas för p-platser". Fritt fram för skejtaktiviteter alltså.

Hallifornia och sommaren passerade och hösten kom –och rampen har stått kvar. Men nu ska den bort. Hamn- och gatuförvaltningen har blivit uppvaktade av såväl handlare som bilister om att platsen behövs för bilarna igen.

ANNONS

På samma sätt har skejtare lobbat för att rampen ska få vara kvar. Att bilar ska få gå före spontanidrott tycker bland andra Jörgen Ek från skejtföreningen Ufo 2000 är fel.

–Tar de bort den plockar de bort något för barn och ungdomar i Varberg, säger Jörgen Ek.

Det är många som är mer eller mindre inblandade: hamn- och gatuförvaltningen, stadsbyggnadskontoret, Nordic Surfers, Hallifornia, Marknad Varberg och naturligtvis skejtare och alla de som varit med och sponsrat bygget.

De senaste dagarna har telefonerna gått varma mellan de här instanserna. Från hamn- och gatuförvaltningen är beskedet klart och tydligt att rampen måste bort nu. I helgen ska den monteras ner och flyttas till en förvaringsplats i hamnen.

Magnus Thomson på Marknad Varberg säger att rampen ska upp igen någonstans vid hamn- eller fästningsområdet till våren.

–Vi vill att destinationen Varberg ska ha skejtboardytor för alla åldrar. Därför har vi varit med i detta.

–Vi tycker det hade varit fantastiskt bra om den hade stått kvar. Men det är också kapitalförstöring att låta den stå där i snö och regn under vintern.

– Det är bra om den kommer upp så tidigt som möjligt till våren, helst till samma ställe för det är en bra plats. Och detaljplanen säger ju också att det ska vara ett parkområde där, säger Jörgen Ek.

ANNONS

– I och med att det är lite lågsäsong nu för skejten är det okej att den monteras ner. Det viktiga som jag ser det är att man tänker långsiktigt och att skejten i Varberg blir något som alla ser som positivt, säger Erik Ruth från Nordic Surfers.

ANNONS