Skadegörelse stänger Håstensskolan

På grund av inbrott och skadegörelse håller Håstensskolan i Varberg stängt under tisdagen.

ANNONS
|

När lokalvårdare kom till skolan vid klockan halv sju upptäckte de att en eller flera personer hade tagit sig in i skolans lokaler under natten.

–Uppskattningsvis är 30 dörrar uppbrutna. Nu finns polisens tekniker på plats och vi vet inte om de ha tagit något, säger rektorn Andreas Gustafsson till HN på tisdagsmorgonen.

På Håstensskolan går det 429 elever i årskurs 6-9. På morgon blev de stoppade i dörren av rektorn som förklarade vad som hade hänt.

Skolan håller stängt under tisdagen på grund av att polisens tekniker ska kunna arbeta ostört. Men enligt rektor Gustafsson siktar skolan på att starta upp undervisningen som vanligt på onsdag.

ANNONS

–Nu tar vi sikte på niornas nationella prov. Eleverna får se detta som extra instuderingstid, säger Andreas Gustafsson.

Ingen av rektorerna vet i nuläget hur inbrottstjuvarna har tagit sig in i skolans lokaler

–Larmet har inte gått så jag tror att inbrottet måste ha gjorts i går kväll, säger rektor Örjan Johansson.

Lärarna och elever tar vanligtvis med sig sina bärbara datorer och surfplattor hem. Men det finns ett fåtal datorer kvar i salar och i kontorsutrymmen.

–Vi har inventerat och vi saknar fem bärbara datorer. Nu får vi se över larmrutiner och hur stängning av fönster och dörrar fungerar, säger Örjan Johansson.

Det finns inget som tyder på att någon har brutit sig in och inga fönster har krossats.

–Det finns ingen yttre påverkan och därför misstänker vi att gärningsmannen har hållit sig kvar i skolan efter stängningsdags, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst.

Några dagar tidigare drabbades Bockstensskolan, som ligger i samma område, av ett inbrott. Där hade fönsterrutor slagits sönder och även i detta fall hade dörrar brutits upp.

–Vi har lite spår att gå på, men vi väntar fortfarande på den tekniska analysen. I nuläget har vi inga misstänkta, säger Susanne Redenfors, förundersökningsledare vid polisen i Varberg.

ANNONS

Under en natt i slutet av januari fick både Deromeskolan och Buaskolan påhälsning av tjuvar. Från Deromeskolan stals en telefon och surfplattor och en matvagn hade slängts vid en busshållplats nära skolan.

–Vi misstänker att de två kupperna hör ihop eftersom de hade liknade tillvägagångssätt, säger Jan Nicklasson, utredningschefen vid polisen i Varberg.

Är det en liga som riktar in sig på skolor?

–Det är inte omöjligt. Stöldgodset kan gå utomlands eller säljas i Sverige. Telefonen som stals från Deromeskolan har gett signal från Kosovo, men den släcktes omgående.

ANNONS