Peter Bellmyr arbetar som bartender på Grappa i Varberg.
Peter Bellmyr arbetar som bartender på Grappa i Varberg.

Sex frågor till Peter Bellmyr

Du är bartender på Grappa och en av finalisterna i tävlingen Årets Bartender 2016 som avgörs i Gothia Towers i Göteborg den 10 april.

ANNONS
|

Berätta, hur gick det här till?

– Jag testade att kvala in genom att skicka in ett recept som visade sig falla väl ut och som tog mig till regionfinal. Väl på plats skulle vi inför en jury sedan tillverka en drink på ett specifikt tema som sedan bedömdes allt utifrån teknik, smak, doft och utseende. Även det slog väl ut och jag tog mig som en av sex finalister vidare till finalen där 20 personer nu ska göra upp om titeln svensk mästare.

Och hur ska du göra för att vinna?

– Ja, här gäller det ju att steppa upp sig ytterligare. Vi kommer bland annat inför en jury på engelska få presentera och försöka sälja in samma drink. De sex sista i tävlingen kommer sedan få en så kallad ”hemlig låda” där vi på tid ska tillverka en nyskapande drink av ingredienserna vi får oss tilldelade.

ANNONS

Vad är det vinnande konceptet för en god drink?

– Enligt mig en som innehåller många smaker. Det ska vara en helhetsupplevelse där det gärna får finnas både syra, sötma, bitterhet och till och med lite hetta.

Vad är annars vanligast att folk beställer, provar de nytt eller föredrar de gamla beprövade recept?

– Det beror nog lite på vart man går. Hos oss på Grappa frågar man gärna oss i baren och ber oss komponera något nytt och spännande. Men så är vi ju också en coctailbar, går du till en nattklubb kanske det mer blir mer det gamla vanliga, som en gin och tonic.

Vad föredrar du själv i drinkväg?

– Personligen dricker jag faktiskt väldigt sällan drinkar. Inte så mycket för att jag inte tycker om det, utan för att det är lätt hänt att man helt enkelt blir för onykter. Jag föredrar faktiskt öl, men ska jag dricka något starkare dricker jag gärna någon kort drink med lite spritigare smak.

Finns det något du skyr?

– Halvfabrikat. Ska man till exempel dricka en jordgubbsdrink ska man göra det när det är säsong för jordgubbar. En drink ska göras från grunden, med färska råvaror.

ANNONS