Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/13
ANNONS ▼

Segelfartyg på rad när Nordisk seglats angjort Varberg

Just nu påminner Varbergs hamn om gamla tider med segelfartyg på rad. Ombord på fartygen vimlar det av seglare. De kommer från hela Norden och ända från Shetlandsöarna för att tävla.

Nordisk seglats anordnas varje år och i år är det för 27:e gången. Under onsdagen kommer fartygen in från kappseglingen som gått från Aalborg till Varberg.
– Vi låg riktigt bra till hela vägen fram till någon timme före målgång. Då gick en annan båt om oss, berättar kapten Katarina Malmek som har ansvaret för skolfartyget Atlantica.
Inte illa för ett segelfartyg vars besättning är ungdomar som tidigare inte har seglat en så stor båt.
– De flesta är nybörjare men de lär sig fantastiskt mycket på en vecka. meningen är att de som besättning helt på egen hand ska kunna segla fartyget efter två veckor, säger styrman Dag Jonasson. 
Atlantica som ägs av Svenska kryssarklubben tillsammans med två andra skolfartyg, Gratia och Gratitude leder tävlingarna i sin klass. Dag Jonasson som tidigare seglat T/S Gunilla som är båten som ägs av Öckerö seglande gymnasium. På Atlantica är besättningen ung, ungdomar som har fått ut årskurs sju får vara med. På de 22 båtar som ligger i hamn i Varberg finns 288 personer, majoriteten är ungdomar.  En av dem som seglar med Kvartsita är Hannah Johansson från Stenungsund. Hon började segla större fartyg som konfirmand.
– Tidigare har jag seglat mindre jollar men det här är lite annorlunda. Det är fler tampar att hålla reda på och större krafter att ha att göra med. Mer segel och, ja, större allt, säger Hannah Johansson.
När HN är på besök passar hon på att ta sig ett dopp i hamnen och berättar nyss uppstigen ur badet att segeläventyret inte slutar här.
– Jag ska börja på segelgymnasiet på Öckerö i Göteborg till hösten. Där har man två långseglingar under utbildningen.
Arvid Scarff som också seglar med Kvartsita bor i Stockholm och hittade möjligheten att vara med på tävlingsseglingen när han googlade.
- Det finns inte samma möjligheter att segla så här på ostkusten, förklarar han.
En av båtarna i hamn är Swan från Shetlandsöarna. Båtsman är Maggie Adamson. Förutom seglare är hon också professionell musiker och har med sig fiolen ombord. När hon tar fram den händer det att besättningen är med och dansar.
– Jag tar fram den när vi ligger i hamn och ungarna vill dansa. Det brukar vara populärt också på de andra båtarna. Då kör vi traditionell musik och dans från Shetlandsöarna, säger Maggie Adamson.
På torsdagskvällen uppträdde hon också med Julia Frölich från Skene som spelade nyckelharpa på den lilla scenen utanför Cmapus Varberg i Varbergs hamn.

Nordisk seglats 2017
Ordnas för 27:e gången som ett möte mellan skeppsfolk från Sverige, Norge, Danmark och Shetlandsöarna. 22 fartyg deltar i årets seglats som också är en tävling. Under tio dygn seglar båtarna med start i Aalborg, via Varberg och till Fredrikstad i Norge. Segelfartygen är traditionellt byggda eller riggade segelfartyg på nio meter eller längre. Fram till fredagen ligger fartygen i Varbergs hamn. 

MEST LÄST