SD:s frågor hamnar på agendan

Sverigedemokraterna har gått framåt kraftigt sedan valet 2010. Men precis som för fyra år sedan vill de andra partierna hålla SD borta från makten.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna fick 9,3 procent av rösterna i kommunvalet i Varberg. I riksdags- respektive regionvalet gav 11,6 respektive 8,7 procent av väljarna i Varberg partiet sin röst.

Alla de andra partierna beklagar SD:s framgångar och ingen vill samarbeta med dem. Men SD kan kanske ändå sätta agendan.

– SD har åsikter jag inte delar men väljarna har sagt sitt och det går inte att förringa de väljare som röstar på dem, kommenterar Harald Lagerstedt (C) SD:s framgångar.

Jana Nilsson (S) tolkar SD:s framgångar som väljarnas underbetyg på de andra partierna.

– Vi måste helt enkelt ta tag i de frågor som SD vinner på och bli bättre på att hantera dem. Det är uppenbart att folk ger oss ett minusbetyg när det gäller invandringen. Det är många invandrare som står utanför och som inte kommer in i samhället och får jobb. Många gör det, men det klart att det finns en brist på det området. Det är något som alla partier kan jobba med.

ANNONS

– Vi har inte pratat om integrationsfrågorna så mycket i valrörelsen. Vi måste ta tag i det och inte bara prata utan verkligen göra något. Vi måste med stor ödmjukhet lyssna på väljarna och ta tag i de frågorna på ett sätt som vi tycker är bra.

Han utesluter ett samarbete med SD.

– Det finns inte på kartan att vi skulle göra någon samverkan med dem. Det har vi sagt hela vägen.

Vänsterpartiets Lars-Åke Erlandsson:

– Att samarbeta med SD är uteslutet för oss, det finns inga beröringspunkter alls. Tittar man på valresultatet i Sverige och kommunen så har man röstat för en förändring, sen hur den förändringen ska vara vet jag inte. Jag tror det är många missnöjesröster.

Folkpartiet avvisar också ett samarbete med SD.

– Det är stora ideologiska skillnader mellan oss och dem. Vi har en annan människosyn än vad de har. Det är en utesluten kombination, säger Tobias Carlsson (FP).

Så omkring tio procent av varbergarna har en helt annan människosyn än er – är det verkligen så?

– SD skiljer sig från Folkpartiet, det är inte den synen som vi har. Vi har en mer humanistisk syn, tycker vi. Vi har full respekt för åsiktsfriheten. Men vi ser inte att ett samarbete med dem skulle gynna oss.

ANNONS
ANNONS