Sara sätter prägel på Varbergsarrangemang

Som arrangemangsproducent är Sara Berndtsson med och styr över en stor del av kommunens kulturutbud. Hon är kulturvetare och har flera utbildningar i bagaget. Men allt började med en häst.

ANNONS
|

Sara Berndtsson möter upp i entrén på Komedianten. Bjuder på en kopp kaffe. Som arrangemangsproducent är hon van vid möten med andra människor. När artister ska uppträda på teatern eller någon av kommunens många andra scener så är Sara Berndtsson ofta en av de första som de möter.

– Det är en anledning till varför jag tycker det är så roligt att jobba här. Varbergs teater har ett gott rykte bland artister i Sverige och det måste man hela tiden vårda och påminna sig om, försöka göra det ännu bättre. En glad artist gör en bättre föreställning, säger hon.

Men tillbaka till hur det hela började.

ANNONS

– Jag brukar skylla på min storasyster som såg till att jag fick en häst när jag var åtta år, säger Sara Berndtsson med ett skratt, innan hon fortsätter

– Jag fick tidigt börja planera och ta ansvar. Det är mycket struktur med att ha en häst. När jag var 15-16 år började jag arrangera konserter på fritidsgården som jag hängde på i Kungsbacka. Jag fick lära mig allt från marknadsföring till att ta emot artister, det är precis samma saker som jag gör här.

Efter gymnasiet läste hon kulturvetenskap på Göteborgs universitet och därefter projektledning inom kultur på Kulturverkstan. På Varbergs kommun har hon nu jobbat i ett år.

Som arrangemangsproducent är hon delaktig i planering, budgetering och genomförande av större och mindre kulturarrangemang i kommunen.

Har du fria händer?

– Ja, utefter det politiska uppdraget och de budgetramar som finns. Men det är klart att jag har en chef som säger till om jag är helt ute och cyklar. Vi har vissa arrangemang som återkommer, exempelvis nationaldagsfirandet. Den har sett ut på ett visst sätt i många år, då går man inte bara in och ändrar allt.

Du är vikarie för Stefan Johansson. Tror du det är någon skillnad jämfört med när han jobbar?

ANNONS

– Jag hade turen att han skolade in mig hela hösten och satte mig in i de olika projekten. Vi gör samma saker, skillnaden är väl kanske vad man väljer att sätta på scenerna. Innehållet kan variera. Alla har ju sina bakgrunder och erfarenheter som man tar med sig in i yrket, det går inte att påverka.

Hur mycket sätter budgeten käppar i hjulet?

– Den styr ju allt. Vi ska aldrig konkurrera ut någon annan verksamhet, vi samarbetar hellre med andra föreningar. Då är det lättare med budgeten, att vi delar på kostnaden och vågar ta lite mer risker. Artisternas gager har gått upp mycket de senaste åren. För att inte få för höga biljettpriser kan vi kanske inte ta in de allra största artisterna.

– Vi får ha lite tur vid bokningsprocessen, exempelvis var Frida Hyvönen här nyligen. Henne bokade vi i höstas och det blev en ett jättegenomslag i och med hennes nya skiva.

Kommunens kulturutbud ska rikta sig till alla åldrar och intressen. Vilket Sara uppskattar.

– Kultur handlar inte så mycket om ålder. Gillar du blues så gillar du blues, det spelar ingen roll hur gammal du är.

Är Varberg bra på kultur?

– Ja, det tycker jag. När jag började här blev jag överraskad över att det kom så mycket folk, det finns ett kulturintresse. Ibland säger folk att det inte händer något, men nej då är det vi som har misslyckats med att berätta det. Det händer otroligt mycket i Varberg.

ANNONS
ANNONS