Vill ha förändring. Jana Nilsson, oppositionsråd för Socialdemokraterna, tycker att habiliteringsersättningen bör fördubblas.
Vill ha förändring. Jana Nilsson, oppositionsråd för Socialdemokraterna, tycker att habiliteringsersättningen bör fördubblas.

S: Ge handikappade högre lön

Socialdemokraterna vill höja lönen till funktionshindrade. – Det bör minst fördubblas, säger oppositionsråd Jana Nilsson.

ANNONS
|

I en motion inlämnad till kommunfullmäktige föreslår Socialdemokraterna att habiliteringsersättningen till funktionsnedsatta höjs. Dagens ersättning på 44,50 kronor per dag är undermålig, anser Jana Nilsson, oppositionsråd för Socialdemokraterna.

– Vi har fått ganska mycket synpunkter från föräldrar och andra anhöriga. Även personer som jobbar med daglig verksamhet reagerar på att ersättningen är alldeles för låg, säger han.

Läs också:Cecilia jobbar för 44,50 kronor per dag

Frågan om att höja habiliteringsersättningen har Socialdemokraterna lyft tidigare.

– Vi har haft uppe frågan i budgetsammanhang men inte fått gehör. Nu lägger vi en motion för att komma vidare, och för att visa var vi står, säger Jana Nilsson.

ANNONS

Ersättningen på 44,50 kronor per dag gäller den som har heldagssysselsättning. Detta blir en extra peng på kontot, utöver pensionen.

– Naturligtvis är detta en extra ersättning utöver den låga pensionen, men många behöver ta färdtjänst till sitt jobb och det kostar mer än den ersättning de får för jobbet som de utför, säger Jana Nilsson och fortsätter:

– Det blir konstigt, för de här personerna vill naturligtvis tjäna någonting. Det ska inte vara en vanlig lön, men jag tycker att det är helt rimligt att de får en ersättning som minst täcker upp resan. Helst ska det ge något mer.

Socialdemokraterna föreslår i motionen att en översyn av habiliteringsersättningen görs.

– Vi vill gärna se en utredning och ett förslag om höjning, säger Jana Nilsson.

Hur mycket skulle en ökning kosta kommunen?

– Det blir 1,5-2 miljoner extra. Socialnämnden har ungefär en miljard i omsättning, så det är en relativt låg summa. Det här gäller de som har det allra tuffast i samhället, det handlar om bra fördelningspolitik, säger Jana Nilsson.

Handikapporganisationen FUB välkomnar förslaget.

– Det är på tiden att det händer någonting. De senaste åren har ersättningen legat kring 40 kronor, säger Lennart Nilsson, vice ordförande för FUB i Varberg.

ANNONS

– Ersättningen är skrattretande, den måste upp. Det är inte mycket pengar de får ut i kuvertet, utöver pension. Det är tragiskt och skamligt.

Lennart Nilsson hoppas på att motionen kan leda till en rejäl ökning, men han har inte alltför stora förhoppningar.

– Det är snart val igen, så vart den här motionen leder vet jag inte. Tyvärr glöms den här gruppen bort när valen kommer. De kommer alltid i bakvattnet. Det vore skönt om det kunde hända något, säger Lennart Nilsson.

Fakta: Habiliterings-ersättning

  • Habiliteringsersättning är en ersättning som en person som deltar i daglig verksamhet kan få.
  • Habiliteringsersättningen är inte reglerat i lag, förordning eller föreskrift men är ett sätt att stimulera den enskilde att delta i verksamheten.
  • 87 procent av landets kommuner ger habiliteringsersättning till deltagare i daglig verksamhet, enligt Socialstyrelsen. Vanligast är att det är kommunen som beslutat om insatsen, som sedan betalar ut ersättningen.
  • I Varbergs kommun ligger ersättningen på 44,50 kronor per dag.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS