Söker folk som kan hyra ut bostäder till nyanlända

201 nyanlända med permanent uppehållstillstånd ska få boende i Varberg under 2016. Hittills har bara 73 personer fått det. Nu söker kommunen privatpersoner och fastighetsägare som kan tänka sig att hyra ut bostäder.

ANNONS
|

Varbergs kommun har precis som alla kommuner ett uppdrag att ordna boende till nyanlända som har fått permanent uppehållstillstånd. I år handlar det om 201 personer som ska tas emot, men än så länge har kommunen bara tagit emot 73 personer.

För att lösa boenden till de nyanlända som ska tas emot under hösten har man nu gått ut med en förfrågan till allmänheten om det finns folk som kan tänka sig att hyra ut bostäder till nyanlända.

– Eftersom det är ont om lediga lägenheter i Varberg är det svårt att hitta boende till alla. Det här är en åtgärd av många som vi tar till, säger Kerstin Nilsson, kommunikatör på kommunen.

ANNONS

Olika lösningar är av intresse. Till exempel kan det handla om ett rum eller en våning i en bostad, eller ett fritidshus som är vinterbonat och där det finns kök, toalett och tvättmöjligheter.

– Det är långsiktiga boenden som vi letar efter då det här är personer som ska etablera sig i Varberg. Det ska vara ett kontrakt på minst ett år och inte ett boende som hyrs ut veckovis, säger Kerstin Nilsson.

Enligt henne kommer kommunen att kontrollera standarden på de boenden som blir aktuella för uthyrning. Hon säger också att hyran inte får vara alltför dyr, även om kommunen inte har satt någon särskild gräns.

– De flesta nyanlända får statligt etableringsstöd så hyran får inte kosta för mycket.

I praktiken fungerar det som så att två kontrakt skrivs. Det ena är till för fastighetsägaren och hyresgästen. Det andra gäller för kommunen och fastighetsägaren, så att den som hyr ut ska få hyresgaranti. Det innebär en trygghet för fastighetsägaren, som får ut sin ersättning även om hyresgästen av någon anledning inte skulle betala hyran.

– Vi hoppas på att så många som möjligt som kan tänka sig att hyra ut hör av sig. Det är en skyldighet som vi har att ordna boende åt de här personerna och det är inget som vi kan välja bort. Vi måste lösa det här så är det bara.

ANNONS

Fakta: Boende till nyanlända

Det är Arbetsförmedlingens bosättningsenhet som avgör vem som ska anvisas till vilken kommun.

Det är första gången som Varbergs kommungår ut med en förfrågan till allmänheten för att hitta boende till nyanlända. Anvisningsboenden har inte ordnats genom privatpersoner tidigare, men däremot kan det finnas privatpersoner som hyr ut till nyanlända som har valt att lösa sitt boende själva.

En person är nyanländ under tiden som han eller hon omfattas av lagen om etableringsinsatser. Kommunen ansvarar för boende under hela den perioden. Därefter har kommunen samma ansvar som för alla kommuninvånare.

ANNONS