Så ska Kattegattleden gå genom Varberg

Snart är den klar - den 370 kilometer långa cykelleden med namnet Kattegattleden. I Varbergs kommun går den från Björkäng i söder till Stråvalla i norr, och hela sträckan går längs med kusten.

ANNONS
|

Kattegattleden, som invigs på nationaldagen, sträcker sig mellan Helsingborg och Göteborg. Cykelleden går genom tre regioner och tio kommuner och nästan hela sträckan går på bilfria vägar.

Knappt sex av de 37 milen går genom Varbergs kommun och i princip hela sträckan är längs med havet. Leden går genom Björkäng, Gamla Köpstad, Träslövsläge, därefter öster om Södra Näs för att sedan vid Coop vika av mot Apelviken och fortsätta längs strandpromenaden, förbi hamnen och Getteröns naturreservat, genom Tångaberg och Kärradal och slutligen runda Väröhalvön innan den korsar kommungränsen i Stråvalla.

Den som någon gång har cyklat på Ginstleden kommer delvis att känna igen sig.

ANNONS

– Efter invigningen den 6 juni kommer Kattegattleden att ersätta Ginstleden. Kattegattleden skyltas upp för tillfället med start i Helsingborg och Göteborg. I månadsskiftet maj/juni kommer de att mötas någonstans på mitten av leden, säger Kristina Törnström, projektledare på hamn- och gatuförvaltningen.

Kattegattleden är den första nationella cykelleden i Sverige. Liknande cykelleder finns på många andra platser i Europa, till exempel Donauleden i Tyskland, Österrike och Schweiz.

Invigningen sker officiellt i Halmstad den 6 juni men det kommer att anordnas aktiviteter på flera platser längs vägen. I Varberg slås invigningen ihop med arrangemanget Apple Bay day och nationaldagsfirandet i Societetsparken.

Det går redan i dag att cykla på stora delar av leden.

Arbetet med att etablera leden är ett samarbete mellan Region Halland, Region Skåne, Trafikverket och de tio kommunerna längs med kusten: Göteborgs Stad, Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm, Båstad, Höganäs, Ängelholm och Helsingborgs Stad.

ANNONS