"Vi står inför stora utmaningar men det innebär också stora möjligheter", säger Christina Björned. 
"Vi står inför stora utmaningar men det innebär också stora möjligheter", säger Christina Björned. 

Så raggar Varberg fler anställda

Varbergs kommunanställda blir allt äldre. Ett faktum som innebär omfattande utmaningar. – Personal behöver rekryteras och personal behöver hållas kvar, berättar Christina Björned.

ANNONS
|

Varbergs kommun står inför rejäla prövningar. Det behövs bland annat fler socionomer, lärare, vårdpersonal och tekniker av olika slag. Det beror på att stora grupper inom de kommunala förvaltningarna går i pension inom en sexårsperiod. I år fyller 63 personer 65 år. Dessutom har kommunen 42 anställda som redan är över 65.

Pensionsavgångar ökar stadigt kommande år. 2021 är antalet mer än det dubbla. Då slutar 138 personer.

Störst behov av nyrekrytering är det på barn- och utbildningsnämndens förvaltning, som också är den största. Där går 29 personer i pension i år och antalet mer än dubbleras 2021.Lägg därtill ett stort antal personer som arbetat längre än till 65 år och du förstår att det är en ekvation som inte går ihop.

ANNONS

Samtidigt är Varberg en kommun som växer och konkurrensen om arbetstagarna ökar. Christina Björned är personaldirektör på Varbergs kommun. Hon berättar att man håller på att vidta en rad förebyggande åtgärder för att vara beredda i takt med att avgångarna sker.

– Kommunen har under de senaste åren satsat brett på olika marknadsföringsinsatser av den kommunala verksamheten, både genom att delta i olika kampanjer och med ett mycket stort antal aktiviteter i grundskolor, i gymnasiet och mot högskolan, berättar Christina Björned.

Att personer ska hitta vägen till arbete inom kommunen är inte den enda utmaningen, menar Christina. Den andra delen handlar om att behålla de personer som redan har hittat dit.

– Där jobbar vi med flera olika aktiviteter, en del handlar om olika personalförmåner. Ett exempel är de personalcyklar vi tidigare under våren erbjöd vår personal. Andra exempel är att våra vikarier nu fått bättre avtal. Friskvårdsbidrag och möjlighet till flexibel arbetstid är andra förmåner vi erbjuder.

Läs också:De skolas med lön och får fasta jobb

– Även lönebiten är förstås väldigt viktig, att vi ser till att vi har en marknadsmässig lön när konkurrensen år så hård.

Hur stor är utmaningen?

– Det allra viktigaste för oss är att vi får träffa ungdomarna runt om i kommunen redan i tidig ålder, det är väldigt viktigt att vi syns och kan berätta om vilka breda jobbmöjligheter det finns i Varberg. Vi kan inte sitta med armarna i kors, säger Christina Björned.

ANNONS

Enligt en analys som kommunen har gjort är behovet av personalrekrytering som allra störst inom yrkena socionom, olika lärargrupper, undersköterskor samt flertalet tekniska yrken. Åldersbilden har även visat att det inom en snar framtid kommer att finnas en stor efterfrågan inom kost och städyrkena, samt på chefer inom flera olika verksamheter.

Även om det krävs åtgärder för att hantera de stora avgångarna innebär det också, berättar Christina Björned, en stor möjlighet för Varberg. För när några slutar, får andra möjligheten att börja.

– Varberg är just nu inne i en utvecklingsperiod, en positiv anda där staden växer och vi räknar med att behöva rekrytera 80-100 personer om året, utöver den normala personalomsättningen på 300 personer. Det finns mycket som attraherar och även om det är en utmaning så är det såklart också en stor möjlighet.

Påhamn- och gatukontoret har de startat en utbildning som garanterar både lön och fast jobb, är det något som skulle kunna användas inom andra förvaltningar?

– Det skulle det absolut kunna göra, det har ju fallit väl ut för hamn och gata. Men i så fall så småningom, det är inte aktuellt i dagsläget.

ANNONS