Så lyste lamporna upp tillvaron förr

Lampor är inte som förr. Numera används belysning lika ofta för att skapa stämning. Förr fanns lamporna till för att folk skulle se vad de åt till frukost.

ANNONS
|

På Hallands kulturhistoriska museum finns det en mängd armatur från alla länsändar.

Författaren och journalisten Jan Mellhed, verksam i södra Halland, har testamenterade hela hemmet med 400 föremål till museet. Bland dem finns en lampa som präglar 1950-talet. Skärmen är mönstrad med köksredskap.

Den är tidstypisk på sitt sätt. Under 1950-talet tog djärvare steg med fantasifyllda mönster. Hela samhället förändrades och de äldre förfasades över att ungdomarna tog över i samhället. De unga fick pengar att röra sig med och mer att säga till om.

– Under 1940-talet var allt så snällt och småblommigt. Under 1950-talet kom en helt annan stil, säger Kristina Brixson, tf chef för föremålsavdelningen

ANNONS

Många föremål är från olika tidsepoker. Det finns faktiskt ting i samlingen som har lånats ut vid filminspelningar. Bland annat lånades ett par cyklar ut till filminspelningen om Monica Zetterlund, Monica Z (2013).

– Vi fick ett tack i eftertexten. Det var kul, säger Brixson.

Det finns nog en del armatur i samlingarna som man inte direkt vågar ansluta till väggkontakten. En av den är den gamla tacklampan som en gång hängde i politikern Åke Bendix föräldrahem. Dokumentationen för den är utförlig. Den köptes in 1930 och användes i vardagsrummet till juni 1974. Det är bara att notera i er minnesbok.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS