Caroline Jobson med tvillingarna Esther och Sigrid, 4 månader. För Caroline var det skönt att komma ut och träna tillsammans med andra nyblivna mammor. 
Caroline Jobson med tvillingarna Esther och Sigrid, 4 månader. För Caroline var det skönt att komma ut och träna tillsammans med andra nyblivna mammor. 

Så kom Caroline igång att träna efter förlossningen

Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig. Men det går inte att fortsätta träna på samma nivå som före graviditeten. För Caroline Jobson blev svaret mammaträning hos Emma Ekstedt som driver StarkMamma.

ANNONS
|

För fyra månader sedan födde Caroline Jobson tvillingarna Esther och Sigrid. Att vara gravid med tvillingar tog extra hårt på kroppen, och att fortsätta träna på samma nivå som innan var uteslutet.

– Jag tränade mycket både innan och under graviditeten och längtade efter att kunna komma igång igen. Emma (StarkMamma) hjälpte mig mycket under tiden, säger hon.

Började skonsamt

Att Caroline hade träningsvana sedan tidigare tror hon underlättade både under graviditeten och efter.

– I början av graviditeten mådde jag väldigt illa, och det blev faktiskt bättre med träning.

När hon kom hem från BB började hon ganska direkt med lite enklare och skonsamma övningar.

ANNONS

– Då körde jag gummiband för axlar och rygg och TRX, säger Caroline.

När Esther och Sigrid var ungefär två månader började hon på StarkMammas mammaträning. Det hade hon gjort även då hon födde sin första dotter för fyra år sedan.

Till StarkMammas pass är även bebisarna välkomna och behöver man pausa för att amma eller lyfta upp sitt barn under tiden går det bra. Även att träna med barnet i sele.

– Att bara ta sig ut mentalt och fysiskt är inte så enkelt, men hos Emma är allt tillåtet. Även om du bara kan göra 10 minuters träning och måste sitta med barnet övriga tiden är det bättre än inget, säger hon.

”Ska utgå från sig själv”

Samtidigt som träningen har varit viktig för Caroline vill hon inte att nyblivna mammor ska behöva känna sig pressade att klara av precis allt.

– Det är en sådan himla hets mammor och kvinnor emellan. Men om man kan gå ut och träna bara en gång i veckan ger det så mycket i längden. Men man ska utgå från sig själv och inte tänka att man måste prestera, säger hon.

Tanken är att mammaträningen ska vara skonsam och fokusera ”inifrån och ut”. Många kvinnor får en muskeldelning i magmuskulaturen efter en graviditet, och för att få ihop det behövs en anpassad träning. Emma Ekstedt rekommenderar alla som vill komma igång med träningen efter förlossningen att först få klartecken från sin barnmorska.

ANNONS

– På efterkontrollen brukar man se så att allt ser bra ut och kontrollera knipet. En del gör det 4-5 veckor efter förlossningen, andra lite senare, säger hon.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Emma Ekstedts (StarkMamma) tips:

Fokusera på bäckenbotten. Tänk både på uthållighetsknip, snabbhetsknip och styrkeknip.

Fokusera på att hitta aktiveringen i den djupare stabiliserande magmuskulaturen. Börja med lättare övningar och trappa stegvis upp, till exempel med hjälp av appen Mammamage.

Promenader är jättebra. Försök att gå med stolt hållning.

ANNONS