Fördelning. Om Varbergs kommun får en enda valkrets blir det lättare för mindre partier att få mandat i fullmäktige. Men allt tyder på att en majoritet av partierna i Varberg vill behålla systemet med två valkretsar. Bild: Daniel Molund / Arkiv
Fördelning. Om Varbergs kommun får en enda valkrets blir det lättare för mindre partier att få mandat i fullmäktige. Men allt tyder på att en majoritet av partierna i Varberg vill behålla systemet med två valkretsar. Bild: Daniel Molund / Arkiv

Så kan små partier gynnas av nytt valsystem

En ändring i vallagen öppnar för nya styrkeförhållanden i politiken. Lagändringen kan vara biljetten till fullmäktige för Feministiskt Initiativ och Kommunistiska Partiet. Men det mesta tyder på att de sittande politikerna motar bort dem.

ANNONS
|

I dag är nio partier representerade i fullmäktige i Varberg. Men ytterligare två bankar på dörren –Feministiskt Initiativ och Kommunistiska Partiet. En ändring i vallagen ökar deras chanser att komma in.

Varbergs 48 000 röstberättigade är fördelade över 36 valdistrikt. Bostadsadressen avgör vilket distrikt man tillhör. Getterön - Norrdal, Rolfstorp och Trädlyckan är tre exempel på valdistrikt.

Distrikten samlas upp i två kretsar: Varbergs norra valkrets och Varbergs södra valkrets. De 61 mandaten i fullmäktige fördelas utifrån valresultatet i de två kretsarna.

Systemet med två valkretsar har sina styrkor och svagheter. I valet 2014 fick Vänsterpartiet 1996 röster och Liberalerna 2054, alltså ungefär lika många. Men när mandaten fördelades utifrån kretsarna avgick Liberalerna med en definitiv seger. Valkretssystemet gav dem fyra mandat och Vänsterpartiet två.

ANNONS

Sedan förra valet har vallagen ändrats. Nu finns möjligheten för kommuner av Varbergs storlek att ha en enda valkrets, men det förutsätter att politikerna i kommunen bestämmer sig för det. Hade kommunen haft en enda valkrets i förra valet skulle Vänsterpartiet och Liberalerna fått tre mandat var.

Med en enda valkrets blir det enklare för små partier att komma in i fullmäktige. Med en spärr om två procent, som då blir aktuell, skulle det räcka med ungefär 960 röster för att få mandat.

I höst ska fullmäktige ta ställning till om Varberg ska fortsätta med två valkretsar eller ändra till en enda. Kommunstyrelsens kansli utreder saken och har frågat fullmäktigepartierna vad de föredrar.

Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och SPI Välfärden, som alla har två mandat var, vill ändra till en valkrets. Miljöpartiet hade inte bestämt sig när tjänstemännen frågade tidigare i vår. Alla andra partier vill behålla systemet med två valkretsar.

Kommunistiska Partiet (KP) och Feministiskt Initiativ (FI), som ställer upp i valet 2018, är inte tillfrågade av kommunen. När HN frågar kommer svaret snabbt från båda partierna –de vill, inte helt otippat, ha en valkrets.

–Det har varit väldigt svårt för små partier att slå sig fram i Varberg. En krets skulle vara en fördel för oss, säger Bengt Johansson (KP).

ANNONS

–Med en krets och fler partier ökar demokratin. Fler frågor blir förhoppningsvis belysta om det finns fler ögon som granskar de beslut som fattas, säger Liss Anna Holmdahl (FI).

–Jag läste någonstans om någon som sa att det blir rörigare ju fler småpartier som är med –men det får stå för den som sa det. Det kommer inte hindra mig eller oss i FI.

–Varberg får sannolikt en ny borgerlig majoritet nästa val. Det är min gissning. Huruvida vi bryter igenom och skaffar oss mandat kan man inte veta. Vi vill gärna ha mandat så vi kan komma in och prata i fullmäktige. Men oavsett hur det går i valet kommer Kommunistiska Partiet att manifesteras som en politisk kraft i Varberg, säger Bengt Johansson.

Liss Anna Holmdahl undrar över de stora partiernas argument för att behålla två valkretsar.

–Det hade varit intressant att veta varför. Har de något skäl eller är de rädda för småpartierna?

HN passar frågan till kommunalråden:

–Vi har inte haft någon taktisk eller stor diskussion om det. Vi tycker att det fungerat bra som det varit. Vi känner inte att det behöver ändras. Men jag förstår skälet till att de små partierna föredrar en krets, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

ANNONS

–Vi tror att det är en fördel att kunna hitta majoriteter när man ska styra en kommun. Det blir svårare om det är många små partier, säger Jana Nilsson (S) och fortsätter:

–Man kan tänka sig 200 mandat i fullmäktige och en valkrets. Då hade jättemånga fått komma in. Men skälet till att det finns begränsningar är att det är lättare att ha majoritet om det inte är väldigt många olika små partier med. Jag tycker att det är bra att det är så.

Fakta: Fullmäktige

Kommunfullmäktige i Varberg har 61 mandat. Styrkeförhållandet där avgör vilka partier som får majoritet i nämnder och styrelser. Den här mandatperioden utgör M, C, KD, L och MP den styrande majoriteten. Så här är mandaten fördelade:

S (20), M (14), C (7), SD (6), MP (4), L (2), V (2), KD (2), SPI (2)

ANNONS