Så gör svampexperten efter en torr sommar

En torr sommar har satt sina spår på svampen. För den kantarellsugna är det lite lurigare än vanligt – men det är inte kört. Vi hakade på svampexperten Sven Dahlbom ut i Skällingeskogarna.

ANNONS
|

Med svampkorgen i högsta hugg ger sig Sven Dahlbom ofta ut i Varbergsskogarna i jakt på skogens guld – kantareller. I år ser det dock lite sämre ut med den varan.

– Torkan har varit förödande. Bara nattfrosten är farligare för svampen, säger han.

Dagens färd går till en skog i närheten av Skällinge (exakt plats bör väl inte avslöjas enligt den inofficiella och oskrivna Lagen om hemlighållande av svampplatser).

– Det har regnat något mer inåt landet och är förhoppningsvis lite fuktigare, säger han.

Jämför med fågelskådning

Men Sven Dahlbom är inte bara ute efter att plocka kantareller och andra ätliga svampar. Ett exemplar av alla svamparter vi stöter på åker raka vägen ner i korgen.

ANNONS

– Jag tycker inte det viktigaste är att hitta något att äta, utan det är intressant att se hur många arter man kan hitta också. Det är inte helt olikt att vara fågelskådare, säger han.

A bsolut inte god”

Och är man inte bara på jakt efter kantarellen står faktiskt en hel del att finna. Inom loppet av tjugo minuter har ett tiotal svampar hamnat i korgen. Bland dem ett par ätliga sorter som Karl Johan och blodsopp (för övrigt Hallands landskapssvamp.) Men även den luriga narrkantarellen som kan vilseleda en och annan hobbyplockare.

– Den är inte giftig, men absolut inte god heller, säger han.

För Sven Dahlbom är svampplockandet är stor del av livet. Ett bra svampår hittas han med korgen i skogen var och varannan dag. Intresset har han med sig sedan barnsben.

– Jag växte upp vid Hallandsåsen och var mycket i skogen. Jag brukade ta med mig två stora pappkassar och de fylldes snabbt med kantareller. När jag flyttade till Varberg hittade jag inte lika mycket så jag började kolla efter andra svampar också, säger han.

Extra kul med sällsynta arter

Varje år stöter han på någon svampart som han tidigare inte har sett. Då är det extra roligt. Han minns särskilt en händelse på det temat.

ANNONS

– 1982 hittade en kollega till mig en svamp i Apelviken som han inte kände igen, och frågade mig om råd. Det var en flockflugsvamp, och första gången den noterades i Sverige. Sedan dess har jag inte sett ett spår av den, säger han.

På lördag och söndag är allmänheten välkommen att delta på två svampexkursioner med Sven Dahlbom som guide. Mer information om det finns på Länsstyrelsens hemsida.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Svens svampplockartips till nybörjaren:

Koncentrera dig till en början på några få arter som är lätta att känna igen.

Ät ALDRIG något du inte är 100 procent säker på.

Lär dig om vilka svampar som växer intill vilka träd.

Använd inte en svampbok äldre än 2-3 år. De uppdateras ständigt med nya rön.

Använd aldrig platspåse för svampen. Det blir geggigt. Papper eller korg är bäst.

ANNONS