Säger nej till husbilar vid Getteröns flygfält

Länsstyrelsen är inte beredd att tillåta flygklubbens uppställningsplats för husbilar på Getterön. Kommunens beslut om att bevilja ett tidsbegränsat bygglov får underkänt.

ANNONS
|

Det handlar om totalt 18 ställplatser som finns i anslutning till parkeringen väster om flygfältet. De är populära under sommaren och Varbergs flygklubb får chansen att tjäna lite extra pengar till sin verksamhet.

Men anläggningen, som finns på mark som saknar detaljplan, uppfördes olovligt och därför krävde byggnadsnämnden att klubben sökte bygglov. Nämnden är inte beredd att bevilja permanent bygglov med hänvisning till att flygfältets framtid på Getterön är osäker.

Istället fick flygklubben ett tidsbegränsat bygglov som gäller fram till och med den 31 december 2022. Men beslutet överklagades av två fastighetsägare som hävdar att de störs av husbilscampingen och nu har alltså länsstyrelsen sagt nej och upphävt byggnadsnämndens beslut.

ANNONS

Tommy Carlsson, tidigare ordförande och aktiv i flygklubben, är besviken.

– Jag tror att vi kommer att gå vidare med det här. Men då måste vi ta hjälp av en jurist, säger han.

Länsstyrelsen har gett avslag vid ett tidigare tillfälle. Den här gången hade byggnadsnämnden förtydligat sin motivering till varför klubben bör få ett tidsbegränsat bygglov. Det räckte inte.

"Det förhållandet att det i dagsläget är ovisst om verksamheten på Getteröns flygplats kommer att fortsätta på fastigheten, att en tidshorisont om 6 till 7 år är vad man kan överblicka i ett verksamhetsperspektiv och att kommunen avvisat ett permanent bygglov är enligt länsstyrelsens mening inte tillräckligt för att behovet i sig kan anses vara tillfälligt", står det i beslutet.

ANNONS