Södertull kan tvingas att sluta laga mat

En protestlista har skrivits mot att Serviceförvaltningen vill sluta laga mat i Södertulls kök. – Vi vill ha kvar våra kockar, säger Dennis Grenheden, 78.

ANNONS
|

Enligt ett förslag från kommunens serviceförvaltning bör Södertull till hösten bli ett mottagningskök i stället för ett tillagningskök. Det innebär att maten som serveras ärlagad någon annanstans – exempelvis på Östergården.

En sådan förändring är Peter Ingemarsson emot.

– Ja, jag har ätit här i stort sett varje dag i 20 år och tycker att maten ska lagas här. I somras under semestern togs maten från Östergården och PS-skolan i fyra veckor och det var inte lika gott, säger Peter.

Han får medhåll av ytterligare två personer som också har skrivit på den protestlista som cirkulerar.

– Vi har samlat in minst 50 namn hittills, berättar Dennis Grenheden för Hallands Nyheter.

ANNONS

– Jag har ätit här i ett år och är jättenöjd, så jag vill ha det som det är, säger Monika Gustavsson.

Förvaltningens förslag fick inte omedelbart gehör i Servicenämnden, där politikerna beslutade att skicka tillbaka det.

– Förslaget gick inte igenom, utan vi fick i uppdrag att titta på en alternativ driftsform, alltså om någon privat restauratör har intresse av att driva restaurangen, förklarar Kristian Helgesson, tillförordnad chef på avdelningen Kost och städ.

Bakgrunden till en eventuell förändring är att Trönninge skola öppnar efter sommaren, med ett helt nytt tillagningskök som ska hjälpa till att leverera de cirka 11 000 portioner om dagen som behövs i Varbergs kommun.

– Vi får en ökad kapacitet samtidigt som vi ser att köket på Södertull har brister när det gäller utrymme och utrustning. Vi skulle behöva titta på ventilation och elkraft för att bibehålla nivån där, fortsätter Kristian Helgesson.

Serviceförvaltningen anser att Södertulls kök, som lagar ett par hundra portioner per dag, i framtiden inte behövs. Att göra om och minska det till ett mottagningskök innebär en ekonomisk besparing för kommunen.

I dag lagar flera olika kök portioner till skolor, förskolor, dagcentraler och särskilt boende (som oftare kräver specialkost och mat med högre konsistensvariation).

ANNONS

– Vår strategi är att renodla produktionen i våra tillagningskök, så att de lagar mat till färre typer av verksamheter.

Kristian Helgesson berättar att det "generellt är lättare att säkerställa en hög och jämn kvalitet på maten om den lagas på plats".

– Ja, men i det här fallet tror vi att förslaget kommer gynna kvalitén, samtidigt som vi har krav på oss att bedriva en kostnadseffektiv verksamhet.

Protesterna lär fortsätta, i alla fall om man ska tro de tre Varbergs Gif-supportrarna som inte vill framträda med sina namn. De hävdar nämligen att maten på Östergården har försämrats efter utmärkelsen "Årets bästa seniorrestaurang 2015".

De tre männen har bytt till Södertull bland annat för att maten alltid är varm där och för att utbudet av frukt och grönsaker är bättre.

ANNONS