Så tycker varbergarna om stadsdelen Västerport

3 500 åsikter har skickats in om arkitektförslagen på ny stadsdel nära havet.

ANNONS
|

Nu har folket sagt sitt om hur den nya stadsdelen Västerport bör se ut.

Bland det som oftast upplevs som positivt i de tre arkitektteamens förslag finns fri sikt från tågstationen till fästningen, badmöjlighet längs med kajen, samt kanaler, grönområden och promenadstråk.

– Gensvaret har varit extremt. Många storstäder skulle gråta av avund över ett sådant engagemang, säger stadsbyggnadsarkitekten Sten Hedelin.

Kommunen har fått in 350 formulär med i snitt tio åsikter på varje. Detta efter att ha presenterat de tre arkitektteamens förslag till den nya stadsdelen Västerport på ett fullsatt möte i Folkets hus och med en utställning i Komedianten.

ANNONS

Ekonomi och miljö

Dessutom håller de flesta av invånarnas åsikter hög kvalitet.

– Ja, de är pålästa och kunniga och har tänkt på både ekonomi och miljö, säger planarkitekten Annika Eklöf, som ihop med kollegorna på Projekt Västerport ska påbörja en ”knådningsprocess”.

Invånarnas tankar är en ingrediens i det planprogram som i sin tur blir grunden för detaljplanerna i Västerport. Inget av de tre förslagen vinner, utan de lämpligaste delarna vävs, tillsammans med kommunens egna idéer, ihop till en ny helhet.

– Det gäller att få dem att gifta sig väl och vi tror att alla kommer att känna igen sig, säger Sten Hedelin.

Av de 24 intresserade arkitektteamen valde Varbergs kommunen ut tre stycken, som fick 400 000 kronor styck för att lämna förslag och skisser till den nya stadsdelen.

Mest fantasifullt

Team EG Architects förslag upplevs av många som mest fantasifullt, men även orealistiskt – med en hamnlagun med flytande simbassänger, konstgjorda surfvågor och promenadbrygga i havet.

Vissa tycker att inriktningen förstärker Varbergs varumärke, medan andra tror att det är så många somriga kringaktiviteter att det kan kännas dött på vintern.

Grönområdena i förslaget upplevs som positiva, men det finns precis som i de andra förslagen delade åsikter i frågan om biltrafik och parkeringsmöjligheter.

ANNONS

Barnens boulevard

Team Spacecape får bland annat beröm för att gästhamnen och marinan får en central plats. Det skapas även nya offentliga rum, som ett hamntorg, förutom vid promenadstråket som har en rak och tråkig kaj.

En del byggnader anses vara för fyrkantiga eller moderna. Fler balkonger behövs och husen närmast vattnet sägs skymma utsikten.

Tummen upp ges för ”Barnens boulevard”, med bland annat förskola och lekplatser, som går norrut från Societetsparken till en stor park som kan innehålla konserter och sportevenemang.

Fästningen syns

Team Mandaworks/Adepts förslag gillar varbergarna exempelvis för dess öppenhet mot havet och fria siktlinjer från parken till både fästningen och kallbadhuset. Annat som upplevs som positivt är bostadskvarter i rutmönster och kanaler som tar in vatten i området (om olycksrisken kan minskas).

En oro finns för att buller från nya hamnen når vissa bostäder, att det är onödigt många båtplatser och att kajpromenaden riskerar att bli översvämmad.

2 000 nya lägenheter

Stadsdelen Västerport ska ligga väster om järnvägen, mellan Västra Vallgatan/Birger Svenssons väg och kajen, och byggas ihop med nuvarande centrum genom att Magasinsgatan och Engelbrektsgatan förlängs mot havet.

Strandpromenaden förlängs också, så att den innefattar den 650 meter långa kajen där det i dag ligger lastfartyg.

ANNONS

Cirka 2 000 lägenheter (både hyres- och bostadsrätter) är planerade i ett första skede och det är redan klart att former, material och höjder ska variera.

– Det här ska vara kommunens flaggskepp i planering. Vi har nog aldrig varit så här bra förberedda, så nu kommer det att gå fort, konstaterar stadsbyggnadsarkitekten Sten Hedelin.

Fakta: Invånarnas tankar om arkitekternas förslag

Nu har invånarna i Varberg bedömt de tre arkitektförslagen om den kommande stadsdelen Västerport. 3 500 åsikter har samlats in genom 350 enkäter, där över 300 var handskrivna och ett 40-tal fylldes i digitalt och e-postades till Stadsutvecklingsprojektet. Nu ska kommunen arbeta fram ett eget planprogram som även tar hänsyn till bland annat ekonomi, teknik och poltik.

Bra förslag: Bilfritt men parkering i närheten, lägre höjd på husen närmast vattnet, kanaler, grönområden, breda promenadstråk vid kajen, badmöjlighet i bassänger och fri sikt från tågstationen till fästningen.

Mindre bra: Om Västerport blir ett område för bara de rika, för många småbåtsplatser, evenemangshallar som riskerar att stå tomma, slutna kvarter som stänger ute allmänheten, fyrkantiga hus som inte passar ihop med stadskärnan och begränsad seglingsyta i hamnen.

ANNONS