Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Roland cyklar i ur och skur

Roland Johansson vill inspirera andra att plocka fram cykeln oftare. Och han lever som han lär. ”Hittills har jag cyklat 850 mil i år”, säger han.

Ser du något självlysande komma farandes mellan Varberg och Ringhals är det med största sannolikhet inte radioaktivt avfall. Det är troligen Roland Johansson som pendlar till eller från jobbet.

– Det är väldigt viktigt att synas, säger han och plockar fram olika prylar som hjälper honom att lysa i mörkret – reflekterande väst, lampa på hjälmen, lampor på väskan och flera lampor på cykeln.

Roland bor i Träslöv och jobbar på Ringhals som lärare i kärnkraftsäkerhet. Enkel väg till jobbet har han 26,5 kilometer och i snitt tar han cykeln till och från jobbet fyra dagar i veckan. Med lite enkel matematik uppskattar han att han cyklar ungefär 25-30 mil i veckan.

”Lite för lite”
– Emellanåt tycker jag att det är lite för lite så då tar jag en extra runda. Ibland tar jag en omväg inåt landet förbi Tofta och Veddige så att jag får lite backar också, säger han.

Det är egentligen bara vid åska som han låter bli cykeln för sin egen skull. Vid kraftigt snöoväder låter han den i stället stå för sina medtrafikanters skull.

– Jag har kläder så att jag klarar mig, men det är inte bra om bilister inte hinner bromsa.
Den största skillnaden mellan att cykla vintertid jämfört med resten av året är tiden det tar att komma fram.

– På sommaren tar jag racercykeln på en knapp timme att till jobbet. Nu kan det ta fyrtio minuter längre ibland. Det blir trögare med dubbdäck också, säger han.
Roland är oerhört säkerhetsmedveten och det är enkelt att förstå efter vad som hände för fyra år sedan.

”Jag vaknade på akuten”
Då blev han påkörd av en bil i rondellen Österleden/Värnamovägen.

– Vi såg inte varandra och jag vaknade upp på akuten. Hjälmen sprack, och hade inte den suttit på huvudet så hade jag inte suttit här i dag, säger han.

I år har han haft ett särskilt mål med sitt cyklande. Han har nämligen startat en insamling till Prostatacancerförbundet efter att hans bror drabbats av sjukdomen. För varje mil han cyklat har människor skänkt en krona till forskningen.

– Mitt mål var att cykla 800 mil i år. Hittills har jag cyklat 850, säger han.

Cykelturen till Sollefteå i somras bidrog med ungefär 100 mil. På en vecka cyklade han upp för Prostatacancerförbundet och för att stödja ockupationen av Sollefteå BB.

– I Hudiksvall höll jag på att ge upp. Det regnade i 12 timmar och på vägarna varnade man för björn, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

MEST LÄST