Ger plats för nytt. Nyligen revs ett kvarter vid Monark. Det ska ge plats för bostäder och kontor.
Ger plats för nytt. Nyligen revs ett kvarter vid Monark. Det ska ge plats för bostäder och kontor.

Rivning vid Monark ger plats för nybygge

Mellan Vagabond och Monark har flera byggnader jämnats med marken. Där ska nya bostadshus och kontor ta form.

ANNONS
|

HN har tidigare berättat om planerna på nya bostäder och kontor på ett område längs med Birger Svenssons väg, mellan Vagabond och Monarkområdet. Tomten, som innefattar bland andra delar av fastigheten Svärdfisken 29, ska bebyggas i tre etapper. Inför den första etappen har man nyligen börjat riva befintliga byggnader. Med start våren 2017 ska fyra nya huskroppar börja byggas på platsen. Husen blir fyra till fem våningar höga och kvarteret blir traditionellt fyrkantigt.. Det är företaget Ventilo AB som äger marken, och som också kommer att äga ett av husen där kontor planeras.

–Alla ytor är redan uthyrda så det finns ett stort behov, berättar Mats Rydholm som sitter i Ventilos styrelse.

ANNONS

Resterande tre huskroppar kommer att ägas av HSB, som planerar bostäder i samtliga. Sammanlagt handlar det om 50 lägenheter samt garage under markplan. Byggstart är planerad till våren 2017 och inflyttning efter årsskiftet 2018/2019. Säljstart beräknas bli någon gång i höst.

Det har varit en ganska lång process. Arbetet med den nya detaljplanen började redan 2010 men det tog fram till 2015 innan den var helt klar. Att det drog ut på tiden beror mycket på att man har behövt ta hänsyn till tunnelplanerna.

– Det har varit en lång resa men vi tror att detta blir ett väldigt bra och attraktivt kvarter, säger Pierre Krusing, byggchef för nyproduktion på HSB.

I nästa etapp ska byggnaden där bland annat Arbetsförmedlingen ligger rivas och ersättas med en ny.

ANNONS