Berit Andersson är HR-chef på Ringhals, som vill rekrytera 80–90 personer, i första hand ingenjörer. Bild: Annika Örnborg
Berit Andersson är HR-chef på Ringhals, som vill rekrytera 80–90 personer, i första hand ingenjörer. Bild: Annika Örnborg

Ringhals vill anställa 80 till 90 personer

Vattenfall har inlett en kampanj för att hitta 80–90 ersättare för Ringhals-personal som går i pension eller säger upp sig.

ANNONS
|

I tre månader satsar Ringhals majoritetsägare Vattenfall på att hitta i första hand relativt nyutbildade ingenjörer. Minst 300 medarbetare behövs totalt i Sverige.

– Vi startar även ett "Nuclear trainee program" i mars 2018 för 20 personer och något sådant har inte funnits tidigare, säger HR-chefen Berit Andersson.

Finns det risk för att ingenjörer ser kärnkraften som en återvändsgränd och söker sig till andra branscher?

– Ja, vi vill visa att kärnkraften lever, trots avvecklingsbesluten, och att vi behöva kompetent personal i många år framöver. Vi vill visa att det finns intressanta arbetsuppgifter och karriärmöjligheter här.

ANNONS

Men det blir inte en utökning, med nya tjänster?

– Nej, på Ringhals är det ett rekryteringsbehov. Vi behöver ersätta exempelvis de som går i pension. Förra året hade vi lite fler avgångar, men i år har några kommit tillbaka, så som helhet har vi haft en normal personalomsättning, berättar Berit Andersson.

Ringhals har i dag cirka 1 600 anställda och är den största arbetsgivaren i Varberg om man inte räknar de kommunanställda. Hur stor personalminskningen blir när Ringhals 1 och 2 stängs är inte klart.

ANNONS