Ringhals med i nytt projekt

EU satsar på kärnkraftsforskning och investerar 48 miljoner kronor för att höja kärnkraftsäkerheten. Chalmers ska leda projektet Cortex och Ringhals ingår i den rådgivande gruppen.

ANNONS
|

Målet är att kunna hitta störningar i kärnreaktorer under drift på ett tidigt stadium. Projektet ska pågå under fyra år.

Projektet har också en rådgivande grupp av slutanvändare som ska se till att forskningen utförs i linje med kärnkraftsindustrins behov.

Det är där Ringhals kommer med.

– Konkret kommer Ringhals att bidra med data till projektet, och att via referensgruppen försöka vägleda projektet så att resultaten blir användbara i våra anläggningar.

– Den här typen av direkt koppling mellan forskning och tillämpning känns väldigt intressant och spännande för Ringhals, säger Krister Svahn, presschef på Ringhals.

Forskningen finansieras av EU-programmet Horisont 2020 och är ett stort internationellt samarbete med 17 medlemmar från Europa, två från Japan och en från USA.

ANNONS

Professor Christophe Demazière och docent Paolo Vinai på institutionen för fysik på Chalmers leder projektet.

– Vi har samarbetat med Chalmers sedan 1990-talet med fokus på det vi kallar ”reaktordiagnostik”. Väldigt enkelt uttryckt hoppas vi med vetenskapens hjälp kunna förfina analysen av olika signaler och data som skapas under reaktorns drift, säger Krister Svahn.

På så sätt hoppas Ringhals kunna öka reaktorns tillgänglighet och säkerhet.

ANNONS