Delar ut bonus. Björn Linde, vd på Ringhals, har varit med och beslutat om att 140 personer som arbetar i kontrollrummen ska få en bonus. 
Delar ut bonus. Björn Linde, vd på Ringhals, har varit med och beslutat om att 140 personer som arbetar i kontrollrummen ska få en bonus. 

Ringhals betalar ut bonus till personal

Ringhals har infört ett bonusprogram för att behålla sin kontrollrumspersonal. Nästan en halv miljon kronor extra får den som håller ut till slutet av reaktorstängningarna

ANNONS
|

Programmet omfattar cirka 140 personer. För dem som jobbar på Ringhals 2 som stänger 2019 blir bonusen 350 000 kronor. Kontrollrumspersonalen som är kvar till 2020 då Ringhals 1 stänger får 450 000 kronor extra i lönekuvertet.

Utbetalningarna kommer att ske stegvis för att personalen ska stanna tiden ut. Redan vid kommande årsskifte blir det en utbetalning på 50 000 kronor. Sen höjs nivån på utbetalningarna.

Björn Linde, vd på Ringhals, säger att bonusprogrammet införs för att säkra upp rätt kompetens så länge som det behövs.

– Därför har vi gått ut med en bonus för den kategorin av personal.

ANNONS

– På Ringhals är alla lika viktiga och all personal behövs för driften. Men en viss del av personal har längre upplärningstid och då blir man låst med tanke på stängningsdatumen 2019 och 2020.

– Det är ett generöst erbjudande som vi har gett, fram tills att vi stänger Ringhals 1 och 2.

Björn Linde vill ändå skicka budskapet, vilket han redan gjort internt, att all personal är lika viktig på Ringhals.

Någon mer yrkeskategori kan dock inte räkna med någon pengabonus.

– Här och nu har vi inga ytterligare aktiviteter som är kopplade till något bonusprogram. Bonusprogrammet för kontrollrumspersonalen gör vi för att det är en lång utbildningstyp till de här befattningarna som är kravställda.

–Vi måste säkra driften enligt den plan som ligger.

Är det svårt att planera verksamheten med tanke på reaktorstängningarna 2019 och 2020?

– Det är ett pussel. Svårt skulle jag inte vilja säga att det är, men det är en ny situation. Vi jobbar med det här i stort sett dagligen och vi har en bra kontroll på det.

Blir det ett stort överskott på personal i kontrollrummen efter 2020?

– Nej, det är inte den situationen vi ser när vi gör våra planer. Sen kan man inte veta exakt hur det ser ut om tre och fyra år.

ANNONS

– Däremot ser vi ett behov av rekrytering inom vissa befattningar och vi kommer att ha många anställda även när vi bara har reaktor 3 och 4 i drift.

Personalen på Ringhals kommer på sikt minska från 1 500 till 900 personer.

– I siffran 900 ligger enbart personal till driften av reaktor 3 och 4. Sen kommer många att arbeta med avvecklingen, säger Björn Linde.

ANNONS