Rickard Eriksson lämnar Lunarstorm

Lunarstorm slår omsättningsrekord och står inför en världslansering. Då lämnar grundaren och varbergaren Rickard Eriksson företaget. - Jag har gjort det här i 17 år och vill testa andra idéer, säger han.

ANNONS
|

1996 startade den då 22-årige varbergaren Rickard Eriksson sajten Stajl Plejs - embryot till det som i dag är Lunarstorm.

Då handlade det om ett hobbyprojekt vid sidan av jobbet på en webbyrå i Varberg.

I dag har Lunarstorm vuxit till Sveriges största mötesplats på Internet. 83 procent av landets ungdomar är medlemmar, sajten finns i Danmark och England, och det Varbergsbaserade ägarbolaget Lunarworks ökade förra året sin omsättning med 42 procent.

Men för Rickard Eriksson har utmaningarna tagit slut. I höst lämnar han Lunarstorm.

- Jag har arbetat med communitys i sjutton år, varav tio på Lunarstorm. Jag har rest mycket, kommit hem sent, och aldrig haft tid att utveckla mina andra idéer, säger Rickard Eriksson.

ANNONS

- När Lunarstorm första gången står på egna ben känns det bra att lämna.

Rickard Eriksson kapar inte banden till Lunarstorm helt, utan kommer att ha kvar en "rådgivande position".

Företaget är just nu mitt i rekryteringen av en ny vd sedan Hans Eriksson valt att sluta.

Samtidigt med grundaren Rickard Eriksson slutar dessutom ytterligare en Varbergsprofil: produktchefen och förre Wic-spelaren Klas Karlsson, som erbjudits vd-posten i ett annat företag.

Även finanschefen Annika Muskantor lämnar efter avslutat konsultuppdrag.

Men att flera chefer på kort tid hoppat av döljer enligt Rickard Eriksson inga konflikter.

- Det är bara naturligt att man går vidare till andra utmaningar.

Rickard Eriksson har nu senast haft titeln brand manager och arbetat för att utveckla Lunarstorms varumärke.

Vad han nu planerar att syssla med är hemligt, men det handlar om "en fysisk pryl med högteknologi" som varken har med Internet eller ungdomar att göra.

Någon ekonomisk nöd lär Rickard Eriksson inte behöva lida.

När huvudägaren och miljardären Sten Mörtstedt nyligen köpte aktiemajoriteten i Lunarstorm tjänade Eriksson personligen åtta miljoner kronor enligt Dagens Industri.

- Det kommenterar jag inte. Jag har så jag klarar mig. Det som glädjer mig är att vi hade ett optionsprogram som gav större delen av personalen en rejäl slant.

Försäljningen gav miljonregn över Varberg

Den svenske fastighetsmiljardären Sten Mörtstedt köpte i maj i år aktiemajoriteten i Lunarworks för 170 miljoner kronor.

Pengarna fördelades till företagets 70 aktieägare, varav många bosatta i Varberg.

Vilhelm Schottenius, tidigare vd i Lunarworks, fick 23 miljoner kronor för sina aktier

Den förre Lunarworks-vd:n Kjell Sallén fick 18 miljoner

Magnus Andersson, känd Ica-handlare i Varberg, fick 9,6 miljoner

Rickard Eriksson, grundare, fick åtta miljoner

Lunarworks omsättning var förra året 71 miljoner, vinsten 15 miljoner. Sten Mörtstedts uttalade ambition är att fortsätta etableringen i USA, Kina och Europa.

Källa: Dagens Industri

Rickard Eriksson ser tillbaka på…

...höjdpunkterna:

- När Lunarstorm som första och mig veterligen enda Internetsajt kom med i Nationalencyklopedin. En löjlig grej, men ändå en bekräftelse och en sån där sak som får dig att springa dubbelt så fort.

....bottennappen:

- Vårt kontantkort gick ju inte särskilt bra, inte heller sajten i Danmark. Vi gjorde en ekonomisk vinst, men publikt var det inga framgångar.

...framtiden:

- Att göra Lunarstorm tillgänglig för andra kulturer. Och att jobba med alla mina andra ideér, både inom och utanför Internet.

ANNONS