Prisutdelning. Kent Astorsson och Roy Magnusson från Galtabäcksskeppets bygglag tar emot diplom och blommor från Lars Grimbeck, ordförande i Hembygdsföreningen Gamla Varberg. Bild: Edith Camilla Svensson
Prisutdelning. Kent Astorsson och Roy Magnusson från Galtabäcksskeppets bygglag tar emot diplom och blommor från Lars Grimbeck, ordförande i Hembygdsföreningen Gamla Varberg. Bild: Edith Camilla Svensson

Renovering av Astrid på Skäret miljöprisas

Galtabäcksskeppets bygglag har fått ta emot diplom för renoveringen av Astrid på Skäret.

ANNONS
|

Det var Hembygdsföreningen Gamla Varberg som för tredje året i rad delade ut pris för värnandet av Varbergs miljö och kulturarv. Motiveringen var bland annat att Galtabäcksskeppets bygglag genomfört renoveringen av Astrid på Skäret på ett varsamt sätt och att man visat att värdefulla byggnader som hotas av rivning kan räddas för framtiden.

– Det är roligt att projektet uppmärksammas. Det är ju intressant för oss som har jobbat med det och föreningen att bevisa att det går om man vill, och om man hjälps åt, säger Roy Magnusson, ordförande i Galtabäcksskeppets bygglag.

Bygglaget har renoverat fastigheten i två år. Bland annat har man höjt upp huset 80 centimeter, eftersom det låg i höjd med vattnet. Bygglaget har även återställt stenmuren mot havet och bytt ytterpanelen på huset. Invändigt har man möblerat med flera av Astrids möbler och även bevarat det ursprungliga golvet i rummet.

ANNONS

– Vi vågar inte ta bort det, det är för mycket historia, säger Kent Astorsson från Galtabäcksskeppets bygglag och visar upp rullskridskorna som Astrid brukade åka med på golvet.

Astrid Linnéa Henrietta Bengtsson, bodde i huset från att hon föddes 1906 tills det att hon dog 1987. I Varberg är hon bland annat känd som den första kvinnliga flygplatsvakten på Getteröns flygplats.

Huset på Skäret användes till båtbyggeri fram till 1928, något som Galtabäcksskeppet tagit vara på vid renoveringen. Man kan genom ett fönster i köksgolvet se bottenstocken som användes till båtbygget.

I höst är planen att huset bland annat ska kunna användas till en studiecirkel om Astrid på Skäret och samlingslokal för möten.

Bygglaget har ett arbetsmarknadsprojekt i samarbete med Arbetsförmedlingen. Bemanningen vid renoveringen bestod av tio inom arbetsmarknadsprojektet samt omkring tio ideellt arbetande.

ANNONS