Fullt upp. Morgan Johansson, rektor Bosgårdsskolan, har i perioder väldigt mycket att göra.
Fullt upp. Morgan Johansson, rektor Bosgårdsskolan, har i perioder väldigt mycket att göra.

Rektorernas höga arbetsbelastning sätts under lupp

Rektorernas arbetsbelastning är för hög och rutinerna för riskbedömning bristfälliga. Arbetsmiljöverket kräver att politikerna åtgärdar bristerna och ett svar har i dagarna lämnats på hur det ska gå till.

ANNONS
|

Den 14 mars genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion av arbetsmiljöarbetet vid barn- och utbildningsförvaltningen i Varbergs kommun. Efter inspektionen ställde Arbetsmiljöverket ett antal krav på kommunen.

Rutiner och verktyg för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet ska tas fram. Skolledarnas arbetsbelastning och riskbedömning ska undersökas och handlingsplaner med åtgärder fixas. Samma sak för elevhälsoteamen. En rutin ska också upprättas för undersökning och riskbedömning av hot och våld.

Örjan Johansson är rektor för Bosgårdsskolan och skyddsombud för skolledarna. Han bekräftar bilden av att skolledarnas arbetssituation kan vara väldigt tuff.

– Det går i omgångar och det kan kännas jobbigt ibland. Att få tag i behörig personal och vikarier kan vara en stor utmaning, säger han.

ANNONS

Samma dag som HN ringde honom hade han fått ställa in sina övriga åtaganden och rycka in som vikarie för en sjuk lärare.

Skolledaryrket ställer höga krav på tillgänglighet. Samtidigt finns det många starka aktörer som har olika åsikter om saker. Staten sätter de nationella målen, medan kommunen står för de ekonomiska resurserna och ställer ytterligare krav vilket kan upplevas som motstridigt.

Anders Onsjö, rektor för Väröbackaskolan, tycker att han har en acceptabel arbetsbelastning.

– Till stor del beror det på att jag har arbetat som rektor i 17 år och vågar prioritera vissa saker. Yngre kollegor har inte samma mod och erfarenhet. Om man ska utföra allt som är sagt att man ska göra blir arbetsbördan för hög, säger han.

Barn- och utbildningsförvaltningen har redan påbörjat arbetet med att underlätta skolledarnas arbetssituation. I och med att det byggs nya skolor, till exempel Trönningeskolan, har ansvarsområdet för rektorerna setts över. Bosgårdsskolan har fått en rektor till. Även situationen på Vidhögeskolan har setts över.

– Det finns ett genuint intresse från förvaltningens sida att göra det här bra, säger Örjan Johansson.

För elevhälsan är också arbetssituationen många gånger påfrestande. Speciellt jobbigt är det när de kommer i kontakt med elever som mår mycket dåligt. Det kan finnas självskadebeteende och livsleda med i bilden och personalen oroar sig för att barn far illa. Här föreslås kollegialt stöd, handledning, nätverksträffar och chefssamtal i förebyggande syfte.

ANNONS

Arbetsmiljöverket upptäckte också att Varbergs kommun saknar en rutin för att kartlägga hot och våld som kan drabba personal på skolorna eller skolledarna. I svaret till Arbetsmiljöverket skriver kommunen att varje verksamhet / enhet ska kartlägga risken för våld eller hot om våld. Risker som ska kartläggas kan vara av generell karaktär, till exempel om en vårdnadshavare uppvisar ett aggressivt beteende eller om en elev kommer till skolan beväpnad.

Fakta: Arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverket gör inspektioner på arbetsplatser för att stärka arbetsplatsens egen förmåga att förebygga risker. Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten för att förebygga olyckor och ohälsa.

Om inte bristerna åtgärdas kan det beslutas om ett föreläggande eller förbud. Ett föreläggande och förbud kan förenas med vite vilket betyder att arbetsgivaren kan tvingas betala en summa pengar.

ANNONS