Regionen vill inte betala cp-skadade Johns dräkt

En dräkt med elektroder skulle kunna hjälpa cp-skadade John Dedorsson oerhört. Den kostar 39 000 kronor och bekostas inte av Region Halland. Men nu har en insamling startats av en vän till familjen.

ANNONS
|

Sjuårige John har en cp-skada som gör att hans kropp är muskelsvag och spastisk (spänd). Han behöver rullstol för att ta sig fram eller så kryper han. Vänster hands handflata kan han inte vända uppåt. Han har plastskenor för att töja musklerna men dem gillar han inte.

– John tycker inte om hjälpmedel och brukar ta av sig skenorna, säger mamma Helena Dedorsson.

För två år sedan var hon på Leva & Fungera-mässan. Då fick hon för första gången se hjälpmedlet Mollii som är en dress med elektroder som kan specialanpassas efter en persons behov. Genom att kittla andra muskler slappnar de spastiska musklerna av. I tisdags fick John komma och testa en sådan dress i Göteborg.

ANNONS

– Efter en timmes användning var benen raka och han kunde stå upp med hjälp, säger Helena.

Dressen ska användas en timme varannan dag och effekten sitter i där emellan. En förhoppning är att dressen ska göra att Johns muskler tillåter honom att lära sig gå själv framöver. De har beställt ett exemplar som levereras om två till tre veckor.

– Jag hoppas att det blir två veckor, säger John som ser mycket fram emot att få hjälpmedlet.

Ett bekymmer är kostnaden. En Mollii-dress går på nästan 40 000 kronor. Vissa landsting bekostar detta men inte Region Halland.

– Vi har påbörjat en införandeprocess men det måste göras på ett patientsäkert sätt, säger Rose-Marie Persson, områdeschef hälsa och funktionsstöd Region Halland.

Det kommer att ta tid, kanske uppåt ett år. Efter att produkten har evidensbaserats ska det ske en upphandling. Om Region Halland bestämmer sig för att införa dräkten kommer det att behövas en budgetökning. Enligt Rose-Marie Persson är politikerna positiva till det.

Men John och hans familj vill inte vänta. En vän till familjen gick häromdagen ut på Facebook i samband med sin 35-årsdag och önskade att folk skulle swisha pengar till Johns dräkt. På ett dygn hade inlägget genererat 18 000 kronor.

ANNONS

– Jag är helt överväldigad och vill framföra mitt hjärtligaste tack till alla snälla människor, säger Helena.

De har också sökt medel från fonder hos kyrkan. Om de skulle få ihop mer pengar än de behöver har de tänkt skicka pengar till en pojke i Laholmstrakten som också är i behov av en dress.

Läs mer:

Nu ska John få den hjälp han behöver

Cp-skada

Vid cerebral pares, som oftast kallas CP, är rörelseförmågan påverkad. CP beror på att hjärnan har fått en skada någon gång före två års ålder, antingen före födseln, under förlossningen eller senare. Besvären som CP ger finns kvar hela livet men kan minska med tiden genom behandling, träning och att man växer och utvecklas.

CP innebär att en eller flera muskler inte riktigt fungerar som vanligt. Det kan innebära allt från knappt några märkbara besvär till att ha stora rörelsesvårigheter.

Vid spastisk CP, som är vanligast, är vissa muskler spända och kan inte slappna av.

Hjälpmedlet Mollii

Mollii utvecklades tillsammans med Smart Textiles och forskargruppen inom medicinteknik vid Högskolan i Borås. Den kallades tidigare Elektrodress och är ett tajt klädesplagg med elektroder. Elektroderna programmeras efter varje persons symptom. Hjälpmedlet kan minska oönskade reflexer och stelhet och gör det därmed möjligt att förbättra rörelseomfång och funktionsförmåga.

Mollii lanserades på den svenska marknaden som medicinteknisk produkt i slutet av 2012 av hjälpmedelsföretaget Inerventions.

ANNONS