Ger upp. Roy Magnusson (till vänster) och Kent Astorsson har valt att upplösa föreningen Rådhusets vänner, som hade närmare 400 medlemmar och ville skapa en central mötesplats för seniorer.
Ger upp. Roy Magnusson (till vänster) och Kent Astorsson har valt att upplösa föreningen Rådhusets vänner, som hade närmare 400 medlemmar och ville skapa en central mötesplats för seniorer.

Rådhusets vänner lägger ned stridsyxan

Rådhusets vänner upplöstes i samband med senaste årsmötet. Föreningen tycker inte att den längre behövs.

ANNONS
|

Bakgrunden är att Länsstyrelsen drog in bygglovet för Rådhuset, eftersom berörda personer inte hade fått veta att det planerades stora avvikelser från detaljplanen.

Varbergs Fastighets AB ville bland annat göra nya dörrar och fönster som skulle ha påverkat tegelfasaden, som enligt en så kallad q-märkning ska bevaras eftersom den är räknas som kulturhistoriskt värdefull.

– Nu när de inte har förstört fasaden och det verkar bli någon uteservering har vi uppnått vårt mål. Framöver är det upp till sakägarna att klaga, säger Roy Magnusson, ordförande i nu nedlagda Rådhusets vänner (som alltså inte har befogenhet att överklaga bygglovet).

VFAB:s nya bygglov håller sig inom ramen för detaljplanen och tanken är Pinchos ska öppna sin restaurang i augusti.

ANNONS

– Vårt långsiktiga mål är fortfarande att göra de förändringar i fasaden som hyresgästen vill, men först testar vi utan för att se om det behövs, säger det kommunala bolagets fastighetschef Bärne Nylin till HN.

Tycker du att nya ingångar skulle förstöra fasaden?

– Nej, det är inte ett stort ingrepp och det går ju att återställa teglet precis som när man renoverar en fasad. Det är inget onormalt.

Har ni löst problemet med nödutgångar?

– Ja, vi får använda befintliga dörrar i köket i stället och det är inte optimalt. Men vi har fått godkänt.

Hur blir det med en eventuell uteservering?

– Det är upp till restaurangen att söka tillstånd att låna marken direkt av kommunen, så där är inte VFAB inblandat, säger Bärne Nylin.

Den andra stora stridsfrågan för Rådhusets vänner var idén om att en kommunal satsning på en central mötesplats, inte minst för äldre varbergare, i likhet med Mölle i Falkenberg.

ANNONS

Eftersom föreningen inte har fått gehör för sina tankar väljer medlemmarna att ge upp.

– I Falkenberg, Halmstad, Laholm och Kungsbacka tycker alla att det är jättebra, men inte i Varberg, suckar Roy Magnusson, som tackar de nästan 400 medlemmarna för stödet.

– Ja, men vad ska vi göra? Man kan ju inte stånga sig blodig, säger han.

I samband med nedläggningen skänker Rådhusets vänner sitt ekonomiska överskott till Almers hus, som drivs av Barncancerfonden.

ANNONS