Rivning rätt väg? Bostadsbeståndet i Varberg ska växa genom förtätning. Nu sker förtätningen delvis genom att gamla hus rivs. Rätt väg? Frågan är om den försenade förtätningsstrategin kommer svara på det.
Rivning rätt väg? Bostadsbeståndet i Varberg ska växa genom förtätning. Nu sker förtätningen delvis genom att gamla hus rivs. Rätt väg? Frågan är om den försenade förtätningsstrategin kommer svara på det.

Rätt väg för nya hem?

Jakten på nya bostäder i det växande Varberg ska lösas genom förtätning – det är bestämt sedan länge. Men hur förtätningen ska ske är fortfarande en öppen fråga.

ANNONS
|

Området mellan Södra Villastaden och Ringvägen kallas numera för Södra Lådstaden i folkmun. Kulturmiljö Halland vurmade för den bruna villan i hörnet Rosenfredsgatan Ringvägen men byggnadsnämnden gav, som vid många tillfällen tidigare, rivningslov och klartecken för en ny detaljplan som skulle ge nya bostäder.

Längs Lilla Drottninggatan har flera hus rivits till förmån för nya med fler lägenheter men också högre hyror.

Och längs Krabbes väg växer sexvåningshus upp där det tidigare fanns trevåningshus. Fler bostäder med högre standard – javisst! Men också högre hyror och grannkvarter som läggs i skugga när de nya husen växer upp.

ANNONS

Att Varbergs måste växa är en majoritet av partierna i fullmäktige överens om. Att det ska ske genom förtätning är bestämt sedan länge, redan i översiktsplanen från 2010 slogs det fast.

Men hur ska förtätningen ske? Genom rivningar? Genom byggnation på parkeringsplatser som Lorensberg och Falkenbäck? Genom att vindar byggs om till bostäder?

Det här skulle kommunens förtätningsstrategi ge svar på. Den påbörjades redan 2013 men är försenad flera gånger om. I vintras meddelade den ansvarige tjänstemannen Anita Kryh att den skulle bli klar i mars eller april 2016. Nu är det juni och strategin är ännu inte klar. Förtätningen sker alltså fortfarande utan inriktning.

– Det finns egentligen ingen deadline. Politiken får ta ställning och diskutera, säger kommunens samhällsutvecklingsdirektör Jan Malmgren om tidplanen.

Jan Malmgren menar att anledningen till att strategin dröjer är att det har krävts flera politiska diskussioner om hur dokumentet ska se ut.

Det finns ett färdigt utkast klart, men det ska kompletteras med en trafiknätsanalys som håller på att tas fram i samarbete med hamn- och gatuförvaltningen. Därför kan förslaget tas upp för beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott först i höst eller vinter innan det ska vidare till kommunstyrelsen och slutligen fullmäktige.

ANNONS

– Vi vill gärna ha fram den, men det går inte att ta ett beslut om något som inte känns färdigt, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt Jan Malmgren finns det en förväntan om att strategin ska svara på hur olika kvarter och fastigheter ska bevaras, men syftet med planen är att den ska vara mer övergripande, som han ser det.

– Vi får många förfrågningar från mark- och byggherrar som vill utveckla sina fastigheter. I dag tvingas vi ta ställning till projekten ett och ett. Det kommer vi förmodligen att behöva göra sedan också, men när vi får en sådan här strategi kommer vi att veta vilka principer som vi har och hur vi vill förtäta.

Mer arbete kommer att behöva göras ute i nämnderna när det gäller enskilda områden, menar Jan Malmgren.

Stefan Stenberg (C), ordförande i byggnadsnämnden, skulle dock vilja att förtätningsstrategin ger svar på vilka stadsdelar och bostadsområden som ska bevaras och vilka som ska förtätas.

– Det är det som vi har sett att vi behöver svar på, säger han och fortsätter:

– Sedan har kommunen såklart ett intresse av att hitta nya exploateringsområden. Men vi i byggnadsnämnden vill veta hur vi ska hantera de ansökningar som kommer in om de områden som redan finns, där man vill byta ut något eller bygga till på en fastighet.

ANNONS

Fakta: Förtätning

Många nya bostäder i Varberg har kommit till genom förtätning. Här är några aktuella exempel:

Atle – husen som nu växer upp längs Trädlyckevägen. På den här platsen fanns det mest grönska tidigare.

Söderlyckan - tre huskroppar byggs på Sörse, i närheten av Söderlyckans förskola. Tidigare var det mest natur här och Påskbergsskogen har naggats i kanten av bygget – något som upprörde grannarna.

Håstens terrasser – Varbergs Bostads AB låter bygga bland annat bostäder vid Håstens torg.

ANNONS