BRISTANDE LOKALER. Brandstationen är sliten och för trång när räddningstjänsten vuxit säger Jens Christiansson. Bild: Agnes Kågström
BRISTANDE LOKALER. Brandstationen är sliten och för trång när räddningstjänsten vuxit säger Jens Christiansson. Bild: Agnes Kågström

Räddningstjänsten växer – kan behöva flytta

Brandstationen i Varberg håller inte längre måttet för en god arbetsmiljö och trygghetsteamet arbetar i paviljonger intill i brist på plats. Nu ska den 40 år gamla anläggningen storrenoveras eller flyttas helt.

ANNONS
|

Larmkläderna får åka på tvätt till Falkenberg några gånger i veckan, och sen ett år tillbaka skickas även brandslangarna dit för tvättning. Den gamla anläggningen i Varberg kan inte garantera att de cancerogena ämnena från brandsmutsen inte sprider sig vidare i lokalerna.

– Slangtvätten är en del av själva brandstationsbygganden, och då finns risk att ämnen sprids eftersom det inte är separerat och ventilationen i byggnaden är dålig, säger Jens Christiansson, stabschef på Räddningstjänsten Väst.

Den gamla anläggningen har också blivit för trång för räddningstjänsten, som fått ett allt större uppdrag de senaste åren. Förutom brandkår ansvarar de även för krishantering, folkhälsa och brottsförebyggande frågor.

ANNONS

Nu saknas det kontorslokaler och mötesrum, och matsalen och omklädningsrummet för kvinnor är för små. Trygghetsteamen som består av en grupp undersköterskor arbetar i paviljonger intill brandstationen eftersom det saknas plats i huvudbyggnaden. Det är något som leder till sämre logistik och samordning enligt Jens Christiansson.

– Verksamheten rullar på men inte så smidigt som den bör göra och det blir mycket att man får lappa och laga. Exempelvis har vi administrativ personal som skulle sitta i Varberg men som i brist på plats får sitta i Falkenberg istället.

Arbetet med att se över vad som behöver göras i lokalerna har pågått i flera år. Kommunen ska framöver ta ställning till om brandstationen ska renoveras och byggas ut, eller om verksamheten kan behöva flytta. Anna-Karin Kvarnemar arbetar med mark och exploaterig på samhällsutvecklingskontoret.

– Eftersom det är en gammal anläggning så tittar man över alla delarna och försöker ta ett helhetsgrepp. Det har inte gjorts så mycket med den de senaste åren och bland annat är ventilationen väldigt viktig i det här fallet för att bemöta de nya kraven.

Hur mycket en större renovering eller flytt kommer att kosta vill hon inte spekulera i. Det finns heller ingen plan på var en ny brandstation kan tänkas ligga. Men om en flytt blir aktuell måste det vara i ett område som inte kräver långa planprocesser innan det får bebyggas, säger hon.

ANNONS

– Vi har en stationsanläggning som har åldrats så pass mycket, så det får inte ligga tio eller femton år bort. Vi behöver ha något som ligger närliggande i tid, men längre än så har vi inte kommit.

ANNONS