Projekt ska ge jobb åt nyanlända

500 nyanlända ska få chansen att komma ut i jobb. Det nya projektet KOM mot jobb startar i höst i samarbete med bland annat Varbergs kommun.

ANNONS
|

Projektet, som är tänkt att pågå i tre år, är delvis EU-finansierat och drivs av Alice Utveckling. I samarbete med Arbetsförmedlingen, Studieförbundet Vuxenskolan, Region Halland, samt kommunerna i Kungsbacka, Falkenberg och Varberg ska 500 nyanlända som är långtidsarbetslösa få möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

– Självklart är syftet att hjälpa människor och företag och matcha ihop dem. Det handlar också om att hitta användbara metoder som vi kan ha nytta av framöver, säger projektledare Fredrika Plessen på Alice Utveckling.

Planeringen av projektet ska starta i höst och deltagarna är tänkta att vara på plats i februari nästa år. De kommer att få hålla på med olika aktiviteter, gå på föreläsningar och besöka företag. Enligt Fredrika Plessen handlar det mycket om att informera om arbetsmarknaden, skolsystem, samhällsekonomi och jämställdhet. Hon menar att en hel del av deltagarna kommer att bestå av kvinnor som har varit hemma en längre tid med barn.

ANNONS

Projektet ska fånga upp nyanlända som är i slutet av etableringsuppdraget, ett uppdrag som Arbetsförmedlingen har för att snabbare få ut nyanlända i jobb.

– Människor som går från etableringsuppdraget till långtidsarbetslöshet, det är en siffra som ökar och den vill vi förbättra. Om man inte kommer tillbaka till arbetet efter två till tre år av arbetslöshet blir det allt svårare att göra det, säger Jonas da Silva, chef för strategisk utveckling och kontaktperson för Varbergs kommun.

Ett syfte är också att de nyanlända ska fortsätta sin SFI-utbildning, Svenska för invandrare, samtidigt som de deltar i projektet. Jonas da Silva menar att det är viktigt att svenskundervisningen inriktar sig på olika yrken. KOM mot jobb kommer särskilt att fokusera på vård- och serviceyrken, där det finns ett stort behov av arbetskraft i dag.

Hur pendling, familj och jobb kan kombineras är också något som projektet kommer att ta upp.

– Vi ser detta som en del i många delar för att komma till rätta med arbetslöshet och utanförskap. Vi tyckte att det synkade bra med andra projekt, som till exempel Integration Halland. Förhoppningen är att fler människor kommer in på arbetsmarknaden och får en försörjning. Det ger så många positiva effekter och man står inte utanför samhället. Det är positivt för självkänslan och självförtroendet, säger Jonas da Silva.

ANNONS

Totalt kostar projektet ungefär 20,3 miljoner kronor, varav 8,6 miljoner kronor finansieras av Europeiska socialfonden.

ANNONS