Projekt lär ungdomar bli vänner med vatten

Många nyanlända flyktingungdomar saknar vattenvana och simkunskap. I ett nystartat projekt lär sig en grupp gymnasieelever att simma och får grundkunskaper i livräddning. I sommar ska de prova på vindsurfing och SUP.

ANNONS
|

Luften är varm och fuktig i Håstens simhall. Vid ena kortsidan på den stora bassängen står en grupp på cirka 15 ungdomar och tränar på olika simrörelser i vattnet, med handledning av två instruktörer från Varbergs sim. Vissa dyker ner under vattenytan, andra crawlar eller bara skvätter vatten på sina kamrater.

Några av ungdomarna börjar simma mot andra sidan av bassängen. När de kommit fram går de upp på kanten och dyker sedan i så att vattnet skvätter åt alla håll. Det märks att de har roligt - och att lektionerna har gett resultat. När det här projektet började kunde knappt någon i gruppen simma, även om eleverna låg på väldigt olika nivå vad gäller vattenvana.

ANNONS

Simlektionerna är en del av projektet ”Vänner med vatten” som går ut på att ge flyktingungdomar i gymnasieåldern vatten- och simvana. Sverige har mycket kust och många sjöar, och den som är uppväxt här får ofta kontakt med vatten i tidig ålder och lär sig simma som liten. Med den vanan kommer också kunskap om de risker som vatten kan innebära och hur man kan hantera dem. Detta är något som många nyanlända barn och ungdomar inte sällan saknar.

– Nu när de här ungdomarna ska bo i Sverige är det viktigt att de har en bra relation till vatten eftersom vi har så mycket vatten, säger Kjell Sallén, projektledare och ansvarig för surfdelen i projektet.

Amoura Al Tassa är den enda tjejen i gruppen. Hon tycker att simlektionerna är roliga och lärorika.

– Men det är lite svårt att hålla andan på rätt sätt när man är under vatten, säger hon.

Projektet är ett samarbete mellan Varbergs förenade surfare, Varbergs sim och Peder Skrivares skola. Det startade i januari och består av tre delar. Den första delen, som pågår nu, inleddes med teori och fortsätter nu med simundervisning två dagar i veckan fram till maj månad. Under den senare delen av utbildningen finns ett moment med livräddning och vattensäkerhet, och den genomförs med instruktörer från Livräddningssällskapet.

ANNONS

Nästa del, som börjar i juni, går ut på att ungdomarna ska lära sig vindsurfa i Apelviken, med elever från PS-gymnasiets vindsurfingprogram som instruktörer.

– Att vindsurfa är inte lätt, och att vara ute på öppet hav är annorlunda mot att vara i en bassäng, säger Kjell Sallén.

Lite längre fram i sommar drar den tredje och sista delen av projektet igång. Då ska eleverna få prova på SUP under ett antal kvällar. När sommaren är slut är projektet också slut.

–Men tanken är att vi börjar med en ny omgång till hösten. Vi har fått jättemycket bra respons och det är väldigt roligt, säger Kjell Sallén.

ANNONS