Prisat arbete för människor och miljö

Second Chance prisas för att de "räddar människor och miljö i jordens alla hörn". – Det är en bekräftelse på att vi gör någonting bra, säger verksamhetsledaren Semias Schenberg.

ANNONS
|

Efter flera nomineringar blev det i år pingstkyrkans verksamhet Second Chance som blev vinnare av Varbergs kommuns miljöpris. En del av motiveringen lyder "Detta återbruk som aldrig avstannar, med vinst för människa, miljö och samhälle, är ett gott exempel på hållbarhetsarbete med brett perspektiv".

– Jag tror vi fick priset för att vi jobbar trefalt: vi har ett miljötänk, vi ger människor en andra chans och vi arbetar med biståndsprojekt. Det handlar om ett sammanhang och socialt inriktar vi oss på människor som står långt från arbetsmarknaden, säger verksamhetsledaren Semias Schenberg.

Second Chance samarbetar med kommunen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, frivården och kriminalvården. På Värnamovägen, där verksamheten har funnits i sju år, finns det förutom butik också en verkstad. Här har man plats för 40 personer som kommer för att till exempel arbetsträna. Uppgifterna består bland annat av att plocka upp varor, städa, prismärka och sköta fastigheten. En av dem som fått en sysselsättning är 32-åriga Christian Bergström. För drygt två år sedan slutade han med amfetamin efter flera år av missbruk. Efter en tid på familjehem kunde han börja arbeta på Second Chance.

ANNONS

– Det har varit en förvandling i mitt liv att jag kommit hit. Alla människor är ett sådant stöd här. I dag jobbar jag med att köra bilen som hämtar möbler hos folk. I höst kommer jag bli arbetsledare för bilen och de personer som jobbar med lastning och hämtning, vilket känns jättebra. Jag tror knappt att det är sant att jag är där jag är i dag, säger han.

Tre dagar i veckan är butiken öppen och resterande veckodagar är det full ruljans inne i den stora lokalen. Inför lördagens försäljning putsas det skor, hängs upp kläder och flyttas på möbler. Vid glashyllorna står Anita Niklasson och Christina Svensson och fyller på hyllorna.

– Vi har väldigt trevligt på jobbet. Många är väldigt intresserade av sakerna vi har här, säger Anita Niklasson.

Varbergs kommuns miljöpris innebär förutom uppmärksamhet även en vinstpeng på 10 000 kronor. Ett välkommet tillskott tycker Semias Schenberg som säger att butiken bara lockar fler och fler kunder. Allt från personer med intresse för retroprylar till den som är ute efter billiga varor besöker butiken, menar han.

– Det har blivit mer accepterat med second hand, det är inte längre fult att köpa begagnat.

ANNONS

Fakta: Juryns motivering till Årets miljöpris

Second Chance verksamhet bidrar till hållbar utveckling på trefalt vis: Jordens resurser förvaltas väl, människor får en ny chans, och projekt som räddar människor och miljö i jordens alla hörn stöttas. Detta återbruk som aldrig avstannar, med vinst för människa, miljö och samhälle, är ett gott exempel på hållbarhetsarbete med brett perspektiv.

ANNONS