Prisad ung ledare fick jobb direkt efter SM

Martin Olsson blev "Årets unga ledare" vid SM i Ung företagsamhet. – Jag tror på att våga fråga och verka dum i en minut, i stället för att vara okunnig resten av livet, säger han.

ANNONS
|

Vi träffar den framgångsrike Skällingekillen på hans nya jobb som affärsutvecklare på Vertiseit, bredvid kyrkan i Varberg. Det är en prydlig och pratglad, alldeles nybakad student, som sitter framför oss i soffan i ett litet konferensrum.

I handen har Martin Olsson en prototyp – en liten, avlång metallbit med räfflor och knappar i plast.

– Jag har alltid fipplat, alltid haft mycket energi och spring i benen, säger 20-åringen.

Fipplat är honnörsordet här. För det ledde till ett SM-guld. Men idén föddes i USA, där Martin pluggade ett år på college mellan tvåan och trean på PS-gymnasiet.

– Jag satt och klickade med pennan, men det störde klasskompisarna. Min kompis Elvin Tengdahl gick på high school i Arizona och vi började utveckla idén om ett diskret koncentrationshjälpmedel.

ANNONS

Hösten 2016 grundade kompisarna företaget Fidgety UF, döpt efter det engelska ordet (medvetna eller omedvetna, nervösa rörelser).

– Vi utgick från behovet och hittade vetenskapligt stöd för att fipplande ökar ens fokusering. Nästan alla gör det, så det är inget att skämmas för, säger Martin.

Uppfinningen har fyra ljudlösa knappar, ett litet hjul, en massagezon och en fördjupning inspirerad av ett indianskt antistressverktyg. Efter mycket jobb blev tre prototyper i aluminium klara i februari, till en kostnad av 15 000 kronor.

– Vi fick sponsring av Almi företagspartner och tror att en färdig produkt kan säljas för 250 kronor styck. Vi ser det inte som en leksak i stil med en fidget spinner, utan som ett professionellt hjälpmedel för dem med allmänt fippelbehov eller speciella koncentrationssvårigheter som adhd eller Aspergers.

Martin Olsson vill tacka PS-skolan, Ung företagsamhet och Elvin Tengdahl.

– Elvin har varit en fundamental byggsten och lika delaktig i framgångarna. Det var fantastisk kul på SM i Stockholm och vi gjorde bra ifrån oss och byggde relationer. Vi fick dessutom en riktig räv som mentor med hjälp av Nyföretagarcentrum Halland.

Vinsten tror han berodde på hans nyfikenhet och ambitiösa sida. När han på kvällen hörde att juryn skulle intervjua honom nästa morgon, skrev han åtta sidor om ledarskap, ringde tio samtal och gick upp mycket tidigare än normalt.

ANNONS

– Jag tog det som en utmaning. Kriget vinns inte på slagfältet utan på ritbordet. Jag visste inte att jag var nominerad till Årets unga ledare, men jag är otroligt stolt samtidigt som jag försöker vara ödmjuk.

Bland de egna förebilderna som ledare finns storasyster Mias sambo Martin Bäckman och den kände mentale tränare Kjell Enhager.

– Jag tror på att förbereda sig och skriva ner sina mål på ett papper. Som ledare ska man tänka långsiktigt och få alla att känna sig delaktiga genom att de blir intresserade och inspirerade.

Hur ser framtiden ut för Fidgety UF och er produkt?

– Vi har undersökt och värderat olika framtidsplaner för företaget, men i nuläget lägger vi det på is. Vi är redo för nya utmaningar med ryggsäcken full med nya erfarenheter och kommer säkert att hamna i entreprenörskap och eget företagande till slut. nu till hösten ska Elvin plugga i Lund och jag har fått jobb som affärsutvecklare på Vertiseit, tack vare möten under UF-året med Johan Lind, som är en av grundarna.

Och vad tänker du göra?

– Jag hoppas få fortsätta jobba här även efter lansering av projektet som jag affärsutvecklar nu. Längre fram kanske jag utbildar mig och flyttar till Stockholm eller någon storstad utomlands för att hitta fler likasinnade. Jag ska följa mina drömmar och gör allt på helfart.

ANNONS

Lite om: Martin Olsson

Född: 3/1 1997 i Skällinge.

Familj: föräldrarna Lena (sjuksköterska på hjärtmottagningen i Varberg) och Per-Erik (brandlarmstekniker). Har en äldre syster (Mia) som har flyttat till Varberg.

Utbildning: Ekonomiska programmet med ekonomiinriktning, på PS-gymnasiet. Har gått ett år på ett internationellt college i Santa Barbara i Kalifornien i USA.

Meriter: Vann i klassen produktutveckling för Ung företagsamhet i Halland, ihop med Elvin Tengdahl i det gemensamma bolaget Figety UF. Var senare en av fyra (av 27 000 deltagare) som utsågs till Årets unga ledare på SM.

Intressen: Friluftsliv och sport (nu tennis och golf, tidigare fotboll och innebandy). Åkte vasaloppet för första gången i år och har börjat kitesurfa. Läser just nu "How to win friends and influence people" av Dale Carnegie.

Kuriosa: Har aldrig spelat ett tv- eller dataspel (om man inte räknar på mobilen).

ANNONS